Wegetariańska Zapiekanka Makaronowa z Jajkami

Prawdziwe, wegetariańskie comfort food! Pomimo tego, że widzicie tutaj makaron zatopiony w kremowym sosie, to gwarantuję Wam, że jest to pożywne i zdrowe danie. Do tego przepyszne i dla każdego! Kremowe, aromatyczne i intensywne w smaku. Jak dla mnie ta Wegetariańska Zapiekanka Makaronowa z Jajkami jest mmmm taaaaka pyszna :D!

wegetariańska zapiekanka

Ostatnio miałam ochotę użyć ciecierzycy, ale jako bazy do sosu. Jak widzicie wyszło znakomicie. Zwłaszcza w połączeniu z innymi składnikami. Dzielę się z Wami tym pysznym obiadkiem, który idealnie nadaje się do przygotowania dla całej rodzinki.

wegetariańska zapiekanka

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na wegetariańskie dania to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Wegetariańska Zapiekanka Makaronowa z Jajkami

2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

Składniki:

makaron 125g

fasola czerwona 95g

pomidory krojone 1 puszka

jajka ugotowane na twardo 4 sztuki

ciecierzyca 30g

czosnek 1 ząbek

sól i pieprz do smaku

mleko 40ml

jogurt grecki 45g

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik na 175 stopni. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Ciecierzycę miksujemy z mlekiem, czosnkiem i jogurtem greckim.

Makaron mieszamy z sosem, przyprawiamy. Dodajemy pomidory i fasolkę. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy przekrojone na pół jajka (ugotowane na twardo).

Zalewamy jajka sosem i pieczemy ok. 20 minut.

 

Zapisz

Zapisz