Wegetariańskie Chili Con Carne

Powiem Wam, że Wegetariańskie Chili Con Carne to danie, które ostatnio bardzo mnie zaskoczyło! Było pysznie i bardzo pożywnie 🙂

wegetariańskie chili

Jeżeli ktoś kiedyś powiedział, że obiadem bez mięsa się nie naje to niech spróbuje tego wspaniałego chili con carne z dodatkami! Mnogość składników nadaje mu niepowtarzalnego, aromatycznego smaku. Porcje są w sam raz aby dobrze się najeść (nawet po całym dniu spędzonym w pracy), a jego przygotowanie nie zajmie nam więcej niż 30 minut (zależy to jeszcze od tego jak szybko umiemy już przygotowywać tortille 😉

wegetariańskie chili con carne

WEGETARIAŃSKIE CHILI CON CARNE

ilość: 2 porcje

Składniki:

tortille (można oczywiście użyć gotowych):

mąka 45g

woda 35ml

masło 1 łyżeczka

proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki

chili con carne:

oliwa do smażenia

cebula 1 sztuka

kolendra 1 łyżeczka

kminek mielony 1 łyżeczka

fasola czerwona z puszki 165g

marchewka 1 sztuka

pomidory krojone 1 puszka

kukurydza z puszki 55g

czosnek 2 ząbki

sól, pieprz i papryka do smaku

sałata lodowa, jogurt naturalny, awokado, orzechy nerkowca do podania

Wykonanie:

Składniki na tortille mieszamy dokładnie i dodajemy tyle mąki aż powstanie elastyczne ciasto. Dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy podsypując mąką.

Tortille smażymy na rozgrzanej patelnie (ewentualnie z niewielkim dodatkiem masła). Gotowe tortille odkładamy na papier ręcznikowy i zawijamy w folię, aby nie wyschły.

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę z kolendrą i kminkiem. Po około 2 minutach dodajemy fasolę, startą marchewkę, pomidory, kukurydzę i czosnek.

Całość gotujemy w stanie lekkiego bulgotanie od czasu do czasu mieszając przez 5-10 minut. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Sałatę siekamy i mieszamy z jogurtem, kroimy awokado.

Chili con carne przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Podajemy z awokado, orzechami oraz sałatką i tortillą.

Zapisz

Zapisz



>
Facebook