Moje wegetariańskie comfort food

Moje wegetariańskie comfort food to połączenie dobrze znanych, ulubionych smaków z nowym sposobem patrzenia na jedzenie i zdrowsze podejście do odżywiania się. Są wśród nich dania, które przez wiele osób na pewno nie będą uważane za zdrowe, a wręcz przeciwnie. Ja jednak uważam inaczej. Wszystkie staram się przygotowywać ze świeżej, nieprzetworzonej żywności. Tak więc w umiarkowanych ilościach moim zdaniem sprawdzają się znakomicie. Oto lista moich przepisów na wegetariańskie comfort food, którymi nie tylko porządnie się najemy, ale i w zdrowy sposób dostarczymy podstawowych składników odżywczych. To oczywiście tylko mały wycinek tego ile można znaleźć na moim blogu. Poczęstujecie się?

Dania jednogarnkowe

kotleciki-z-ciecierzycy

To moim zdaniem idealny przykład comfort foods. Są pożywne i doskonale sprawdzają się kiedy za oknem pogoda nas nie rozpieszcza. Dania jednogarnkowe często wymagają dłuższego czasu na przygotowanie, ale zdecydowanie warto poczekać 😉

Warzywny kapuśniak

Warzywna zupa meksykańska

Kotleciki z Ciecierzycy

Makarony

tymiankowy makaron

Staram się aby moje dania z makaronem zawsze zawierały w sobie jakieś warzywa i były sycące nie tylko za sprawą makaronu. Jeżeli macie chęci (bo czasu na prawdę nie potrzeba wiele) spróbujcie przygotować domowy makaron, bo zdecydowanie warto!

Makaron z warzywami w sosie winnym

Tymiankowy makaron orkiszowy z kremem grzybowym

Brokułowa pasta z cytrynowym kremem

Inne dania z makaronem >>>

Potrawki

słodko-ostra potrawka

Uwielbiam taką pełną michę, którą potrafię się najeść tak, że ciężko wstać od stołu. Serio, czasem mam ochotę właśnie na takie danie. Do tego można w potrawkach przemycić sporą ilość warzyw i węglowodanów, które uwielbiam zwłaszcza kiedy potrzebuję dużo energii.

Słodko-ostra potrawka

Kuskus z Tofu i Sosem BBQ

Buddha Bowl z Ryżem i Masłem Orzechowym

Pizza

pizza ze szpinakiem

Pizza day to u mnie sobota. Świętujemy ją każdego tygodnia. Do tego obowiązkowo dobry film. Uwielbiam eksperymentować z różnymi dodatkami, ale ciasto na pizzę zawsze mam to samo (bo wiele czasu zajęło mi opracowanie ideału). Oczywiście pizzę przygotowuję na kamieniu do pizzy, którym możecie przeczytać tutaj >>>.

Pizza ze szpinakiem i kalarepą

Pizza Grana Padano

Ziemniaki

babeczki-ziemniaczane

Ziemniaki stają się od czasu do czasu moją słabością. Zazwyczaj nie lądują one u mnie w tradycyjnym wydaniu, ale w różnych ciekawych odsłonach. Z dodatkiem wyrazistych i aromatycznych dodatków. Często gotuję większą ilość ziemniaków, po to by później móc je wykorzystać w apetyczny sposób.

Babeczki z ziemniaków i sera

Fit Placki Ziemniaczane

Knysze Bieszczadzkie

Ryż

ciecierzyca w kurkumowym sosie

Nie ma to jak micha ryżu. Zdecydowanie uwielbiam ryż i kaszę. Po takim daniu ciężko być głodnym. A poza tym bardzo lubię kremową konsystencję ryżu.

Ciecierzyca w sosie kurkumowym z ryżem

Wegetariański Bibimbap

Czerwony Ryż po Meksykańsku

Moi ostatni ulubieńcy

tatarskie burgery

Czyli dania, które niedawno bardzo przypadły mi do gustu i zdecydowanie mogę je zaliczyć do grona comfort foods.

Wegetariańska musaka

Grillowana papryka z kaszą bulgur

Tatarski Burger

 

Zapisz

Zapisz



  • My chyba najczęściej robimy takie potrawki, w których znajduje się dosłownie wszystko na co mamy akurat ochotę 😀 zawsze sprawdzają się świetnie i sycące są bardzo:-)

  • Ja do tego wszystkiego bym jeszcze mięsko dodała :p