Wegetariańskie Kremowe Spaghetti z Pieczarkami

Wegetariańskie, kremowe spaghetti z ostrym pesto, podane z pieczarkami, cebulką, fasolką szparagową, chrupiącą rzodkiewką i soczystymi pomidorkami.

wegetariańskie kremowe spaghetti

Macie ochotę na rozpływające się w ustach, wiosenne danie? Proponuję spaghetti z kremowym sosem z pieczoną papryczką chili i czosnkiem. Brzmi wspaniale, prawda?

Na tym nie koniec, bo danie podałam ze słodkimi pomidorkami i świeżą rzodkiewką. Teraz jest kolorowo, odżywczo i pysznie.

Ostatnie dni były pełne słońca, więc dobrze mieć wiosnę również na talerzu. Wegetariańskie Kremowe Spaghetti nie dość, że zaspokaja głód, to nadal jest lekkie i na pewno zdrowe, dzięki dodatkowi tylu warzyw. Osobiście uwielbiam takie połączenia.

wegetariańskie kremowe spaghetti

Jestem fanką pieczarek w połączeniu z cebulką, dodają one ciekawego, wytrawnego smaku.

Możecie spaghetti podać z tartym parmezanem, ale dla mnie było wystarczająco dosyć.

Do tego wegetariańskie, kremowe spaghetti jest gotowe już w niecałe 30 minut! Przygotowujemy warzywa, makaron się gotuje, miksujemy pesto. Warto spróbować 😉

wegetariańskie kremowe spaghetti

WEGETARIAŃSKIE KREMOWE SPAGHETTI Z PIECZARKAMI

ilość: 2 porcje

Składniki:

papryczka chili 1 sztuka

czosnek 4 ząbki

pomidorki 210g

makaron spaghetti 75g

pieczarki 170g

cebula 3/4 sztuki

fasolka szparagowa 210g

oliwa 6 łyżek

jajko w koszulce 1 sztuka

świeże liście bazylii 8 sztuk

sok z cytryny 15ml

pieprz i sól do smaku

rzodkiewki 2 sztuki

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 205 stopni. Papryczkę, czosnek i pomidorki kroimy na pół. Polewamy 2 łyżkami oliwy. Pieczemy 10 minut. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Na pozostałej części oliwy podsmażamy cebulkę i pieczarki. Następnie dodajemy fasolkę. Kiedy warzywa się upieką przygotowujemy sos. Jajko, papryczkę, czosnek, bazylię, sok z cytryny miksujemy oraz doprawiamy.

Makaron mieszamy z sosem. podajemy z warzywami z patelni, pomidorkami i rzodkiewkami.