Wegetariańskie Kremowe Spaghetti z Pieczarkami

Wegetariańskie, kremowe spaghetti z ostrym pesto, podane z pieczarkami, cebulką, fasolką szparagową, chrupiącą rzodkiewką i soczystymi pomidorkami.

wegetariańskie kremowe spaghetti

Macie ochotę na rozpływające się w ustach, wiosenne danie? Proponuję spaghetti z kremowym sosem z pieczoną papryczką chili i czosnkiem. Brzmi wspaniale, prawda?

Na tym nie koniec, bo danie podałam ze słodkimi pomidorkami i świeżą rzodkiewką. Teraz jest kolorowo, odżywczo i pysznie.

Ostatnie dni były pełne słońca, więc dobrze mieć wiosnę również na talerzu. Wegetariańskie Kremowe Spaghetti nie dość, że zaspokaja głód, to nadal jest lekkie i na pewno zdrowe, dzięki dodatkowi tylu warzyw. Osobiście uwielbiam takie połączenia.

wegetariańskie kremowe spaghetti

Jestem fanką pieczarek w połączeniu z cebulką, dodają one ciekawego, wytrawnego smaku.

Możecie spaghetti podać z tartym parmezanem, ale dla mnie było wystarczająco dosyć.

Do tego wegetariańskie, kremowe spaghetti jest gotowe już w niecałe 30 minut! Przygotowujemy warzywa, makaron się gotuje, miksujemy pesto. Warto spróbować 😉

wegetariańskie kremowe spaghetti

WEGETARIAŃSKIE KREMOWE SPAGHETTI Z PIECZARKAMI

ilość: 2 porcje

Składniki:

papryczka chili 1 sztuka

czosnek 4 ząbki

pomidorki 210g

makaron spaghetti 75g

pieczarki 170g

cebula 3/4 sztuki

fasolka szparagowa 210g

oliwa 6 łyżek

jajko w koszulce 1 sztuka

świeże liście bazylii 8 sztuk

sok z cytryny 15ml

pieprz i sól do smaku

rzodkiewki 2 sztuki

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 205 stopni. Papryczkę, czosnek i pomidorki kroimy na pół. Polewamy 2 łyżkami oliwy. Pieczemy 10 minut. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Na pozostałej części oliwy podsmażamy cebulkę i pieczarki. Następnie dodajemy fasolkę. Kiedy warzywa się upieką przygotowujemy sos. Jajko, papryczkę, czosnek, bazylię, sok z cytryny miksujemy oraz doprawiamy.

Makaron mieszamy z sosem. podajemy z warzywami z patelni, pomidorkami i rzodkiewkami.



  • O tej godzinie to takie spaghetti smakowałoby nam najbardziej ;D Już czujemy jak rozpływa się w ustach 🙂

  • Magdalena Baran

    osobiście nie lubię połączenia makaronu z jakimkolwiek mięsem- strasznie mnie zamula tym bardziej jeśi mięso jest dosyć tłuste. uwielbiam za to makaron z tuńczykiem:) z pieczarkami też robiłam ale ostatnio strasznie mi się przejadły i unikam ich jak ognia:) polecam makaron z pietruszkowym pesto- poezja:)

    • Pietruszkowe pesto! <3 Wiem, że dobre nie musisz mnie namawiać 🙂

  • KasiaTapenda

    Rabarbarowo, przepraszam, że w takiej formie, ale nie mogę namierzyć twojego imienia.Nigdy nie oceniem dania po fotografii, nawet jesli są piękne, jak w tym przypadku, tylko wczytuję się w przepis. Jak wiesz makaroniara jestem, Jak wiesz również, jesli czytałas nagłównek w Grupie Tapenda, nie uprawiam i nie toleruję hejtu, ale parafrazując mojego męża, który wszsytkie polskie wyrazy przekręca, powiem, że trochę ” zakomplikowałaś” prosty przepis na makaron. Dania z makaronu w zasadzie są proste, szybkie i ekonomiczne. Jeśli to nie jest makaron zapiekany, to nie widze powodu dla którego trza piekarnik rozgrzewać aż do 200 stopni. Efekt jędrnych pomidorków, można uzyskać na patelni. Owszem jest to trochę inny efekt, ale ekonomia ma też swoje znaczenie. Jeszcze raz zaznaczam, że pisze to w dobrej wierze, a nie w roli eksperta czy bóg wie kogo. Trik o którym piszę zastosowałam min. w przepisie na szpragi, ten sam cud kuchennej alchemii stosuję w przepisach na owoce morza, w ogóle to ja jestem jednen wielki TRIK 😀
    http://www.tapenda.pl/przepis/Makaron_ze_szparagami_i_slodkimi_pomidorkami/1239/
    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    • Dzięki za komentarz Kasiu 🙂 Jak najbardziej można pomidorki podsmażyć, ale że chciałam aby papryka była podpieczona (taką uwielbiam) to wylądowały również z nią pomidorki i czosnek. Do tego mam tylko jedną patelnię w domu (tak wiem wstyd :D) i w sumie tym, że część warzyw wylądowała w piekarniku miałam wolne ręce i patelnię aby zająć się resztą. Jak najbardziej Twoja uwaga jest zasadna, można wszystkie warzywa po prostu podsmażyć, ja jednak lubię ten smak warzyw pieczonych, szczególnie jeżeli mowa o papryce.

      Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie,

      Gosia

      • KasiaTapenda

        ha ha, z jedna patelnią to faktycznie masz trochę związane ręce. W miedzyczasie przypomiało mi się, że jest jeszcze jedna alternatywa- patelnia do grillowania. Znów pomijasz piekarnik, masz co chcesz, ale musisz kupić drugą patelnię 😀 Kuchenna alchemnia 😀
        http://www.tapenda.pl/przepis/Ser_Cacciocavallo_z_grilla/349/

        • Wszystko to prawda, ale prawda jest też taka że zrobiłam się bardzo leniwa przez mój piekarnik, bo nagrzewa się w ciągu max 3-4 minut, nie muszę po nim zmywać, bo zazwyczaj grilluję na foli aluminiowej lub papierze do pieczenia 😀
          Aczkolwiek o takiej patelni grillowej myślę już od dłuższego czasu, chyba pora się zdecydować 🙂

  • Brzmi wybornie 😀

  • Cotakpachnie?

    ooooo takiego czegoś szukałam! super połaczenie 🙂

    • Dzięki 😉 Mam nadzieję, że przepis się przyda 🙂

  • :OO spaghetti to tu chyba makaron, ale całość wygląda tak super, tylko z moim mężczyzną obiad bez jajka

    • Myślę, że zamiast jajka można tu śmiało dać jakąś wegańską śmietankę 🙂