Wieloziarniste ciasteczka śniadaniowe

Zdrowe i pyszne ciasteczka pełne płatków zbożowych, nasion, pestek, kokosa i rodzynek. Te wieloziarniste ciasteczka można zjeść zupełnie legalnie i bez wyrzutów sumienia na śniadanie!

Jak Wam minął długi weekend? Czy udało Wam się wziąć więcej wolnego (jak mi :D) i dobrze odpocząć? Mi baaardzo i niedługo napiszę o tym również na blogu.

Wieloziarniste ciasteczka śniadaniowe

Wracając do ciasteczek, to te wieloziarniste ciasteczka są świetnym pomysłem na zdrowy deser. Poza tym, kto z nas nie marzy o pysznych ciastkach na śniadanie?

W sklepach można znaleźć pełno pełnoziarnistych, „fit” ciastek. Ostatnio coś mnie podkusiło i przeczytałam ich skład. Cóż… powiem tylko tyle, że w życiu nie nazwałabym ich zdrowymi. Tłuszcz palmowy, syropy, aromaty… Nie dajcie się zwieźć napisami „fit” i „zdrowe” na opakowaniach! Ja swoje nazywam zdrowymi bez wyrzutów sumienia. Wystarczy spojrzeć na listę składników 😉 Wynik? Zdrowsze i zdecydowanie smaczniejsze od kupnych!

Przepis w wersji video 🙂

Wieloziarniste ciasteczka śniadaniowe

3 porcje (9 ciasteczek) – 1 porcja to ok. 300 kcal

czas przygotowania: ok. 25 minut

koszt: ok. 90 groszy za 1 porcję (3 ciasteczka)

Składniki:

pestki dyni 25 g

nasiona słonecznika 45 g

płatki zbożowe 30 g

wiórki kokosowe 25 g

mąka pszenna pełnoziarniste 1 łyżka

siemię lniane 15 g

masło 1 łyżka

chia 1 łyżeczka

białko jaja 1 sztuka

proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki

cynamon 1/3 łyżeczki

rodzynki 40 g

mleko roślinne ok. 25 ml

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy w miseczce dokładnie. Masę wykładamy na papier do pieczenia w formie ciasteczek. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut.

Ciasteczka przechowujemy w lodówce.