Wilgotne i delikatne ciasto kukurydziane

Uwielbiam używać w kuchni mąki kukurydzianej! Lubię jej kolor i konsystencję jaką nadaje wypiekom. Ogromnie się cieszę, że jest już w Lidlu na stałe 🙂 Przygotowałam na jej bazie proste, wilgotne i delikatne Ciasto Kukurydziane z dodatkiem banana.

Wilgotne i delikatne ciasto kukurydziane

W internecie można znaleźć wiele przepisów na taki wypiek i zazwyczaj bazuje on na jajkach i maślance. Ja oczywiście zweganizowałam tradycyjne wydanie i użyłam banana oraz roślinnego jogurtu. Efekt? Rozpływające się w ustach ciacho!

Wilgotne i delikatne ciasto kukurydziane

1 chlebek ma 1200 kcal

czas przygotowania: ok. 5 minut (+25 minut pieczenia)

koszt: ok. 6,70 zł

Składniki:

1 banan

1 opakowanie roślinnego jogurtu naturalnego (200g)

30g roztopionego oleju kokosowego

1 łyżeczka cukru

85g mąki pszennej

110g mąki kukurydzianej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie:

Banana zagniatamy na pure. Mieszamy z jogurtem, a następnie pozostałymi składnikami. Przenosimy ciasto do foremki i pieczemy w 220 stopniach ok. 25 minut.

Moist and delicate corncake

I love to use corn flour in the kitchen! I like the color and consistency, which it gives. I prepared a simple, moist and delicate corn cake with an addition of banana.

1 cornbread has 1200 kcal

time of preparation: 5 minutes (+25 minutes of baking)

Ingredients:

1 banana

1 pack of natural vegetable yoghurt (200g)

30g melted coconut oil

1 teaspoon of sugar

85g wheat flour

110g corn flour

1 teaspoon of baking powder

1/2 teaspoon of baking soda

Instructions:

Knead the banana. Mix with yogurt and then the other ingredients. Put the dough into the pan and bake at 220 Celsius degrees for about 25 minutes.