Wiosenny Jogurt z Warzywami

Gdy byłam dzieckiem całe lato upływało mi pod znakiem pomidorów, ogórków i śmietany. Duuużej ilości śmietany! Dzisiaj oczywiście nie dość, że jestem weganką, to zupełnie inaczej patrzę na odżywianie się i staram się aby wszystkie posiłki (nawet te z pozoru proste) dawały mi dużą satysfakcję z jedzenia. Wiosenny Jogurt z Warzywami spełnia wszystkie te wymagania! To połączenie wytrawnych smaków, pikantnej ciecierzycy i świeżych pomidorków, ogórka i koperku. O tej porze roku wszystko pachnie i smakuje 100 razy lepiej. Tworzenie takich dań ze świeżych, sezonowych składników to prawdziwa przyjemność.

Uwielbiam również końcowy etap jedzenia takich sałatek, kiedy można w reszcie sosu wymaczać pieczywo. Może nie brzmi to apetycznie, ale na pewno wiecie o czym mówię! 😀

Wiosenny Jogurt z Warzywami

Nie musimy piec, spędzać dużo czasu w kuchni, kupować drogich składników. Wystarczy to co mamy świeżego pod ręką. No dobra jogurt roślinny do takich składników nie należy, ale jak dla mnie kupowanie go od czasu do czasu powoduje, że jeszcze bardziej doceniam jego smak.

Jeżeli nie próbowaliście jeszcze roślinnych jogurtów to baardzo polecam i to zarówno na słono jak i słodko 😉 Czasem już sama nie wiem jak mi lepiej smakują. Ale tak na prawdę czy jest się nad czym zastanawiać? W końcu nie muszę przecież rezygnować ani z jednego ani drugiego!

Wiosenny Jogurt z Warzywami

2 porcje (1 porcja to ok. 340 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut

cena: ok. 6,80 zł za porcję

Składniki:

2 opakowanie jogurtu roślinnego (kokosowego lub sojowego)

oliwa i pieczywo do podania

ciecierzyca:

1 łyżka oliwy z oliwek

200g ciecierzycy (1 i 1/4 szklanki, ugotowanej lub z puszki)

1 ząbek czosnku

1/3 łyżeczki kminu mielonego

1/3 łyżeczki papryki wędzonej

sól i pieprz do smaku

sałatka:

20 pomidorków cherry

350g świeżego ogórka (2 średnie sztuki)

parę plasterków czerwonej cebuli

pęczek koperku

sok z 1/4 cytryny

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Na łyżce oliwy podsmażamy ciecierzycę z przyprawami (ok. 5 minut). Na koniec dodajemy posiekany ząbek czosnku i smażymy jeszcze ok. 1 minutę.

Mieszamy składniki na sałatkę. Na talerz wykładamy jogurt, sałatkę i całość posypujemy ciecierzycą, polewamy oliwą i podajemy z pieczywem.

Spring Yogurt with Vegetables

As a child, whole summer was full of tomatoes, cucumbers and sourcream. A lot of sourcream! Today of course, I’m vegan, eating healthy. Spring Yoghurt with Vegetables meets all my requirements! It’s a combination of spicy flavors, chickpeas and fresh tomatoes, cucumbers and dill. This time of year everything smells and tastes hundred times better. Creating dishes with fresh, seasonal ingredients is a real pleasure.

2 servings (1 serving has 340 kcal)

time of preparation: 15 minutes

Igredients:

2 cups of vegetable yoghurt (coconut or soy)

olive oil and bread for serving

chickpeas:

1 tablespoon of olive oil

200 g of chickpeas (1 and 1/4 cup, boiled or canned)

1 clove of garlic

1/3 teaspoon of ground cumin

1/3 teaspoon of smoked pepper

salt and pepper to taste

salad:

20 cherry tomatoes

350g of fresh cucumber (2 medium)

few slices of red onion

bunch of dill

juice from 1/4 of lemon

salt and pepper to taste

Instructions:

Fry chickpeas with spices and olive oil (for about 5 minutes). At the end, add the chopped clove of garlic and fry for about 1 minute.

Mix the ingredients for a salad. Put yogurt on a plate, salad and sprinkle with chickpeas, pour olive oil on it and serve with bread.