Wiśniowo-Karmelowe Ciasto

Wegańskie.Bezglutenowe.Wiśniowe.Karmelowe.CIASTO!

Wiśniowo-Karmelowe Ciasto

Wiśniowo-Karmelowe Ciasto

6 porcji (1 ma ok. 300 kcal)

czas przygotowania: ok. 1 h

koszt: ok. 1,40 zł za 1 porcję

Składniki:

ciasto:
100 g orzechów pekan
60 g migdałów (namoczonych przez noc)
1 łyżka oleju kokosowego roztopionego
10 g syropu klonowego
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
krem:
350 g wiśni
15 g cukru lub ksylitolu
25 g mąki ziemniaczanej
sok z 1/4 cytryny
skórka z 1/2 cytryny
karmel:
115 g namoczonych przez noc daktyli
55 g mleczka kokosowego
1 łyżka masła orzechowego
szczypta soli
woda (jeśli masa będzie za gęsta)

Wykonanie:

Obrać migdały ze skórki i zmiksować z orzechami pekan na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i wyłożyć do formy.

Wiśnie mieszamy z cukrem, mąką i cytryną. Wykładamy na spód (zostawiając brzegi). Całość pieczemy ok. 35 minut. W międzyczasie blendujemy skłaniki na karmel.

Smarujemy wierzch ciasta karmelem, kładziemy parę wiśni i pieczemy jeszcze 5 minut. Po wyjęciu odkładamy do ostudzenia (do lodówki).

Cherry-Caramel Cake

6 servings (1 has 300 kcal)

time of preparation: 1 h

Ingredients:

cake:
100 g of pecan nuts
60 g of almonds (soaked overnight)
1 tablespoon of melted coconut oil
10 g of maple syrup
1 teaspoon of cinnamon
pinch of salt
cream:
350 g of cherries
15 g sugar or xylitol
25 g of potato starch
juice from 1/4 of lemon
lemon peel
caramel:
115 g of dates soaked overnight
55 g of coconut milk
1 tablespoon of peanut butter
pinch of salt
water (if the mass will be too thick)

Instructions:

Peel the almonds from the skin and mix with pecan nuts until smooth. Add the remaining ingredients and put them in the mold.

Mix cherries with sugar, starch and lemon. Put it on the crust (leaving the edges). Bake for about 35 minutes. In the meantime, blend ingredients for caramel.

Grease the top of the dough with caramel, put a few cherries and bake for about 5 minutes. After removing, put off to cool (in the fridge).

 



>
Facebook