Włoska Letnia Sałatka

Ta Włoska Letnia Sałatka to połączenie chrupiącej sałaty, marynowanego tofu, pomidorków koktajlowych, świeżego ogórka, czerwonej cebulki, oliwek, suszonych pomidorów, awokado, wegańskiego parmezanu, ziół i aromatycznego sosu vinaigrette.

Ta włoska sałatka jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. W szczególności jeśli już dzień wcześniej przygotujemy część składników. Dodatkowo jest sycąca i pożywna, więc doskonale nadaje się na obiad. Idealna na leniwy, letni dzień!

Włoska Letnia Sałatka

Pewnie się zastanawiacie co takiego robi tofu i awokado we włoskiej sałatce? To moje wegańskie substytuty jajek i kurczaka, które często można znaleźć w śródziemnomorskich sałatkach.

Jeżeli lubicie takie lekkie dania to koniecznie musicie tę sałatkę uwzględnić w wakacyjnym menu. Idealnie komponuje się z chrupiącym pieczywem i domową lemoniadą.

Włoska Letnia Sałatka

2 porcje (1 ma ok. 420 kcal)

czas przygotowania: ok. 40 minut

koszt: ok. 7,80 zł za porcję

Składniki:

150g tofu (wędzonego lub naturalnego, 1 kostka)
awokado
sałata
1/2 świeżego ogórka
10 pomidorków koktajlowych
parę plastrów czerwonej cebuli
15g oliwek (6 sztuk)
10g suszonych pomidorów (1 duży plaster, drobno posiekany)
szczypta suszonej mięty
sos vinaigrette:
30g oliwy w oliwek (6 łyżek)
sok z 1/4 cytryny
1 łyżka octu jabłkowego
łyżeczka oregano, bazylii
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
marynata:
10g oliwy z oliwek (2 łyżki)
sok z 1/4 cytryny
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka oregano, bazylii
natka pietruszki drobno posiekana
sól i pieprz do smaku
wegański parmezan:
10g orzechów nerkowca (ok. 10 sztuk)
10g płatków drożdżowych (2 łyżki)

Wykonanie:

Tofu zawijamy w papier ręcznikowy i dociskamy czymś ciężkim min. 15 minut. Mieszamy składniki na sos i odstawiamy.

Mieszamy składniki na marynatę. Tofu kroimy w kostkę i mieszamy z marynatą. Odstawiamy na ok. 20 minut, a następnie smażymy po ok. 3 minuty z obu stron.

Wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Składniki na sałatkę mieszamy w miseczce i polewamy sosem.

Italian Summer Salad

This Italian Summer Salad is a combination of crispy lettuce, marinated tofu, cocktail tomatoes, fresh cucumber, red onion, olives, dried tomatoes, avocado, vegan parmesan, herbs and aromatic vinaigrette sauce.

2 servings (1 has 420 kcal)

time of preparation: 40 minutes

Ingredients:

150g tofu (smoked or natural, 1 cube)

1 avocado

lettuce

1/2 of fresh cucumber

10 cherry tomatoes

a pair of slices of red onion

15g olives (6 pieces)

10g of dried tomatoes (1 large slice, finely chopped)

a pinch of dried mint

vinaigrette sauce:

30g of olive oil (6 tablespoons)

juice from 1/4 lemon

1 tablespoon of apple cider vinegar

teaspoon of oregano, basil

1/2 teaspoon of granulated garlic

clove of garlic pressed


marinate:
10g of olive oil (2 tablespoons)

juice from 1/4 lemon

clove of garlic pressed


1 teaspoon of oregano, basil
parsley finely chopped

salt and pepper to taste

vegan parmesan cheese:

10g of cashew nuts (about 10 pieces)

10g of yeast flakes (2 tablespoons)

Instructions:

Wrap tofu in a towel paper and press something heavy(for minimum 15 minutes). Mix the ingredients for the sauce and leave.

Mix the ingredients for the marinade. Cut tofu into cubes and mix with marinade. Leave it for about 20 minutes, then fry for about 3 minutes on both sides.

Cut all vegetables into smaller pieces. Mix the ingredients for the salad in a bowl and pour the sauce.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*