Włoskie ciasteczka migdałowe

To czego nie może u mnie zabraknąć od czasu do czasu to takich zdrowych słodyczy (te robiłam na Wigilię i zniknęły w ekspresowym tempie). Czy tyle osób mogło się mylić? Nie sądzę! Jestem z tych pralinek naprawdę dumna.

Zrobiłam je na wzór włoskich ciasteczek ślubnych. Są bardzo proste w przygotowaniu, trzeba tylko włożyć trochę pracy w obranie migdałów, ale warto!

Włoskie ciasteczka migdałowe

Włoskie ciasteczka migdałowe

10 ciasteczek (1 ma ok. 100 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut

koszt: ok. 60 gr za pralinkę

Składniki:

135 g migdałów
20g cukru pudru (+ więcej do obtoczenia)
20 g oleju kokosowego
1 łyżeczka aromatu migdałowego

Wykonanie:

Migdały zalewamy na noc, a następnego dnia obieramy ze skórki i rozdrabniamy z olejem kokosowym do momentu aż utworzy się masa marcepanowa.

Następnie mieszamy z cukrem i aromatem. Formujemy kuleczki, które obtaczamy w cukrze pudrze i wstawiamy do lodówki.

Italian almond cookies

10 cookies (1 has 100 kcal)

time of preparation: 15 minutes

Ingredients:

135 g of almonds
20g of powdered sugar (+ more for coating)
20 g of coconut oil
1 teaspoon of almond flavor

Instructions:

Soak the almonds overnight. On the next day peel them and mix with coconut oil until the marzipan mass forms.

Then mix with sugar and flavor. Form balls and coat in powdered sugar. Put in the fridge.

 



>
Facebook