Zapiekana cukinia z humusem w włoskim stylu

Sezon na cukinię w pełni! Co powiecie na zapiekaną cukinię z humusem w włoskim stylu? Proste danie, więc nie ma na co czekać!

Zapiekana cukinia z humusem w włoskim stylu

Zapiekana cukinia z humusem w włoskim stylu

3 porcje (1 ma ok. 400 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+40 minut pieczenia)

koszt: ok. 2.70 zł za 1 porcję

Składniki:

3 cukinie
1,5 pomidora
1 opakowanie ulubionego hummusu (180 g)
ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
1 łyżka oregano i bazylii

Wykonanie:

Cukinie dokładnie myjemy, a następnie kroimy wzdłuż. Wydrążamy środek (miąższ możemy później pokroić i zmieszać na przykład z ryżem na inny obiad).

Smarujemy cukinię oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem i wkładamy do piekarnika na 20-30 minut w 180 stopniach (do miękkości). Wyjmujemy cukinie i wykładamy na wierzch hummus, plastry pomidora i posypujemy bazylią oraz oregano.

Wkładamy ponownie i zapiekamy ok. 5-10 minut.

Baked zucchini with humus in Italian style

3 servings (1 has 400 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+40 minutes of baking)

Ingredients:

3 courgettes
1.5 of tomato
1 pack of your favorite hummus (180 g)
clove of garlic
1 tablespoon of oil
salt and pepper
1 tablespoon of oregano and basil

Instructions:

Wash the courgettes thoroughly and then cut lengthwise. Hollow the center (the pulp can later be cut and mixed, for example, with rice for another dinner).

Grease the zucchini with oil, season with salt, pepper and put in the oven for 20-30 minutes in 180 Celsius degrees (until soft). Take out the zucchini and spread the hummus, put tomato slices on top and sprinkle with basil and oregano.

Place it back in the oven and bake for 5-10 minutes.

 



>
Facebook