Zapiekana Tortilla

Tortilla + kremowy sos + strączki i warzywa! Prosta zapiekanka z pysznym obłędnie pysznym wnętrzem!

Zapiekana Tortilla

Zapiekana Tortilla

2 porcje (1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut (+30 minut pieczenia)

koszt: ok. 3,50 zł za 1 porcję

Składniki:

placki tortilli:
190g mąki pszennej
115ml wody
szczypta soli
sos pomidorowy:
150g fasoli czerwonej
puszka krojonych pomidorów
60g świeżego ogórka
1 cebula
sól, pieprz, papryka wędzona, zioła prowansalskie, chili
sos serowy:
100g ugotowanej soczewicy
1 łyżka drożdży nieaktywnych
50ml mleka roślinnego
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
85g kukurydzy

Wykonanie:

Składniki na tortille mieszamy i zagniatamy ciasto. Zawijamy w woreczek i odstawiamy na 15 minut. Dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy.

Na patelni podsmażamy cebulę (do zeszklenia). Następnie dodajemy pokrojony ogórek i pozostałe składniki na sos pomidorowy.

Gotujemy chwilę. Składniki na sos serowy gotujemy w rondelku. Na koniec dodajemy do niego kukurydzę. Do foremki wykładamy tortillę, część sosu pomidorowego, drugą tortillę oraz pozostałą część sosu pomidorowego, a na wierzch sos serowy.

Zapiekamy w 180 stopniach ok. 30 minut.

Baked Tortilla

Tortilla + creamy sauce + legumes and vegetables! A simple and delicious casserole!

2 servings (1 has 600 kcal)

time of preparation: 30 minutes (+30 minutes of baking)

Ingredients:

tortillas:
190g of wheat flour
115ml of water
pinch of salt
tomato sauce:
150g of red beans
can of sliced tomatoes
60g of fresh cucumber
1 onion
salt, pepper, smoked pepper, herbs, chili
cheese sauce:
100g of cooked lentils
1 tablespoon of nutritional yeasts
50ml of plantbased milk
2 tablespoons of olive oil
salt and pepper to taste
85g of corn

Instructions:

Mix the ingredients for the tortillas and knead the dough. Wrap in a bag and leave it for 15 minutes. Divide it into two parts and roll each one.

Fry the onions in the pan. Then add the sliced cucumber and the remaining ingredients for the tomato sauce. Cook for a while.

Cook the ingredients for the cheese sauce in a saucepan. At the end, add the corn and mix. Put the tortillas into the mold, some tomato sauce, the second tortilla, the remaining tomato sauce, and the cheese sauce on top.

Bake in 180 Celsius degrees for about 30 minutes.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*