Zapiekane Jajka z Warzywami i Mozzarellą

Wiem, że pewnie macie już dosyć tych moich przepisów 😀 W końcu wstawiam co najmniej dwa jednego dnia. Wynika to z faktu, że na prawdę szkoda mi nie pokazać Wam tego co udaje mi się przyrządzić. A że codziennie spędzam w kuchni sporo czasu, to efekty tego jakieś widać 😉 Nie martwcie się we wrześniu wyjeżdżam na trochę, więc może zdążycie za mną zatęsknić!

zapiekane jajka

Te Zapiekane Jajka z Warzywami to wbrew pozorom sposób na szybki obiad (lub wytrawne śniadanie!). Danie bardzo aromatyczne, pełne warzyw (czyli takie jakie lubię najbardziej). Wybrałam opcję bezmięsną, bo taką ilością warzyw i jajek myślę, że można się najeść śmiało. Taki domowy obiad lubię, ciepły, nieskomplikowany, a jednocześnie niesamowicie smaczny.

Jak widzicie na zdjęciach zrobiłam je w kokilkach. Dwie kokilki to jedna porcja. Oczywiście można zrobić wszystko w jednej dużej foremce aby było szybciej 🙂

zapiekane jajka z warzywami i mozzarellą

Pamiętajcie, że ja bardzo lubię ułatwiać i przyspieszać sobie pracę. Jeżeli wiem, że po powrocie do domu będzie mi brakowało najzwyczajniej czasu na przygotowywanie obiadu, staram się część rzeczy przygotować już wcześniej. W tym przypadku warzywa można przygotować dzień przed, a w danym dniu tylko wbić jajka i podgrzać wszystko.

zapiekane jajka z warzywami i mozzarellą

Sos, który powstał po podsmażeniu warzyw, przypraw i dodatku zagęszczonego mleka jest lekko pikantny i bardzo aromatyczny. Stanowi jak dla mnie podstawę tego dania, które podałam z kolendrą i sokiem z limonki.

ZAPIEKANE JAJKA Z WARZYWAMI I MOZZARELLĄ

ilość: 2 porcje

Składniki:

brokuł 1 sztuka

oliwa z oliwek 2.5 łyżki

masło 1.5 łyżki

cebula 1 sztuka

czosnek 2 ząbki

marchew 1 sztuka

papryka czerwona 1 sztuka

papryczka chili wg uznania

kolendra świeża lub suszona

kminek 3/4 łyżeczki

sól i pieprz do smaku

sok z 1/4 cytryny

mleko zagęszczone 75ml

mozzarella 1/4 kulki

jajka 4 sztuki

kolendra i sok z limonki do podania

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 220 stopni. Gotujemy brokuł (pokrojony na różyczki) około 10 minut. Na oliwie i maśle podsmażamy cebulę, czosnek i paprykę. Po około 2 minutach dodajemy startą marchew.

Przyprawiamy i podsmażamy około 5-8 minut. Dodajemy mleko zagęszczone i mozzarellę.

Warzywa wykładamy do kokilek lub naczynia żaroodpornego i wbijamy na nie jajka. Pieczemy do5 minut. Obserwujemy czy białko się ścięło i konsystencję żółtka.

Podajemy z kolendrą i sokiem z limonki.

Zapisz