Zapiekanka bolognese z soczewicą i domowym sosem serowym

Lubicie comfort food? Bo ja bardzo! I od czasu do czasu lubię (wegański) ser i makaron. Czasem tak mało potrzeba do szczęści… Wystarczy taka zapiekanka bolognese z soczewicą i domowym sosem serowym.

Już niedługo na moim blogu znajdziecie 700 wpisów, w tym większość to przepisy na pyszne, wegańskie dania. Sama nie wiem jak to możliwe, bo mojego kulinarnego bloga prowadzę niecałe 2 lata, a tyle się już tego nazbierało. Wszystkie przepisy są oczywiście wegetariańskie, a od czerwca już wyłącznie wegańskie! Nie zapomnę mojego pierwszego przepisu na tym blogu na mannowe pancakes, które uwielbiam i które chyba sobie niedługo zrobię dla przypomnienia. Tym razem jednak w wersji roślinnej! Lubię takie wyzwania 😀

Zapiekanka bolognese z soczewicą i domowym sosem serowym

A wracając do tej zapiekanki to zakochałam się w jej kremowym smaku! Oczywiście tradycyjne bolognese jest przygotowywane na bazie mięsa, ja za to użyłam soczewicy i grzybów.

Zapiekanka bolognese z soczewicą i domowym sosem serowym

4 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 1 godziny (w tym 20 minut pieczenia)

koszt: ok. 3,10zł za 1 porcję

Składniki:

sos serowy:

nerkowce (moczone min. 15 minut) 20g

ziemniaki 100g

marchew 1 sztuka

płatki drożdżowe 5g

olej roślinny 1 łyżka

woda 20ml

sok z 1/2 cytryny

sól do smaku

czosnek 1 ząbek

ocet ryżowy lub winny 1 łyżeczka

chili wg uznania

zapiekanka:

makaron (świderki lub penne) 400g

olej roślinny 1 łyżka

cebula 1 sztuka

czosnek 2 ząbki

pieczarki 250g

oregano, bazylia, tymianek 1/2 łyżeczka

przecier pomidorowy 330g

soczewica 70g

masło orzechowe 20g

sól i pieprz do smaku

natka pietruszki i wędzona papryka do podania

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania wegańskiego sosu serowego. Gotujemy ziemniaki i marchewkę do miękkości. Następnie miksujemy z pozostałymi składnikami na ser do gładkiej konsystencji.

Jeżeli sos będzie zbyt gęsty i klejący to dodajemy więcej wody. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek przez ok. 3 minuty.

Dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawy i smażymy ok. 8-10 minut. W międzyczasie gotujemy oddzielnie makaron i soczewicę.

Do warzyw dodajemy przecier, soczewicę, makaron, mieszamy całość przenosimy do żaroodpornego naczynia.

Smarujemy z wierzchu sosem serowym. Pieczemy  w 200 stopniach ok. 18-20 minut. Podajemy zapiekankę posypaną papryką i pietruszką.

Bolognese casserole with lentils and homemade cheese sauce

Creamy casserole a la bolognese with homemade cheese sauce.

4 servings (1 serving – 500 kcal)

time of preparation: 1h

Ingredients:

cheese sauce:

cashews (soaked for minimum 15 minutes) 20g

potatoes 100g

1 carrot

inactive yeasts 5g

vegetable oil 1 tbsp

water 20ml

juice from 1/2 lemon

salt to taste

garlic 1 clove

vinegar 1 tsp

chili (optional)

casserole:

pasta (penne) 400g

vegetable oil 1 tbsp

2 onions

garlic 2 cloves

mushrooms 250g

oregano, basil, thyme 1/2 teaspoon

tomato puree 330g

lentils 70g

peanut butter 20g

salt and pepper to taste

parsley and smoked paprika for serving

Instructions:

Start with the preparation of vegan cheese sauce. Cook the potatoes and carrot until tender. Then mix them with the remaining ingredients until the consistency will be smooth.

If the sauce is too thick and sticky then add more water. Fry the onion and garlic for about 3 minutes. Add the sliced mushrooms, spices and fry for about 8-10 minutes.

In the meanwhile, cook separately noodles and lentils. Add lentil, and pasta to the vegetables, stir and transfer to a heat-resistant dish.

Put the cheese sauce on the top. Bake in 200 Celsius degrees for about 18-20 minutes. Sprinkle with smoked paprika and fresh parsley.