Zapiekanka Cannelloni z Soczewicą i Tofu

Co powstaje u mnie gdy pojawia się potrzeba czyszczenia lodówki? Zapiekanka Cannelloni z soczewicą i tofu!

Zapiekanka Cannelloni z Soczewicą i Tofu

Zapiekanka Cannelloni z Soczewicą i Tofu

4 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut (+35 minut pieczenia)

koszt: ok. 4,10 zł za 1 porcję

Składniki:

1 łyżka oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 kartonik przecieru pomidorowego
145g soczewicy
190g makaronu cannelloni
2 kostki tofu wędzonego
suszone zioła prowansalskie
sól i pieprz do smaku
rukola lub szpinak do podania

Wykonanie:

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i marchew (ok. 2-3 minuty). Następnie dodajemy przecier, soczewicę, przyprawy i całość dusimy ok. 8-10 minut.

Na dno foremki wykładamy 1/3 sosu. Następnie makaron, 2/3 sosu, 3/4 tofu, resztę sosu, zioła i tofu na wierzch.

Pieczemy w 180 stopniach ok. 35 minut. Podajemy ze świeżą rukolą lub szpinakiem.

Cannelloni Casserole with Lentil and Tofu

What happens when I need to clean my fridge? Cannelloni casserole with lentils and tofu!

4 servings (1 serving – 500 kcal)

time of preparation: 30 minutes (+35 minutes of baking)

Ingredients:

  1 tablespoon of oil
1 onion
2 cloves of garlic
2 carrots
1 box of tomato puree
145g of lentils
190g of cannelloni pasta
2 cubes of smoked tofu
dried herbs
salt and pepper to taste
arugula or spinach for serving

Instructions:

Fry chopped onion, garlic and carrot with oil (for about 2-3 minutes). Then add the tomato puree, lentils, spices and cook for about 8-10 minutes.

Put 1/3 of the sauce on the bottom of the pan. Then add pasta, 2/3 of sauce, 3/4 tofu and the rest of the sauce, herbs, tofu on top.

Bake at 180 Celsius degrees for about 35 minutes. Serve with fresh arugula or spinach.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*