Zapiekanka Cannelloni z Soczewicą i Tofu

Co powstaje u mnie gdy pojawia się potrzeba czyszczenia lodówki? Zapiekanka Cannelloni z soczewicą i tofu!

Zapiekanka Cannelloni z Soczewicą i Tofu

Zapiekanka Cannelloni z Soczewicą i Tofu

4 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut (+35 minut pieczenia)

koszt: ok. 4,10 zł za 1 porcję

Składniki:

1 łyżka oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 kartonik przecieru pomidorowego
145g soczewicy
190g makaronu cannelloni
2 kostki tofu wędzonego
suszone zioła prowansalskie
sól i pieprz do smaku
rukola lub szpinak do podania

Wykonanie:

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i marchew (ok. 2-3 minuty). Następnie dodajemy przecier, soczewicę, przyprawy i całość dusimy ok. 8-10 minut.

Na dno foremki wykładamy 1/3 sosu. Następnie makaron, 2/3 sosu, 3/4 tofu, resztę sosu, zioła i tofu na wierzch.

Pieczemy w 180 stopniach ok. 35 minut. Podajemy ze świeżą rukolą lub szpinakiem.

Cannelloni Casserole with Lentil and Tofu

What happens when I need to clean my fridge? Cannelloni casserole with lentils and tofu!

4 servings (1 serving – 500 kcal)

time of preparation: 30 minutes (+35 minutes of baking)

Ingredients:

  1 tablespoon of oil
1 onion
2 cloves of garlic
2 carrots
1 box of tomato puree
145g of lentils
190g of cannelloni pasta
2 cubes of smoked tofu
dried herbs
salt and pepper to taste
arugula or spinach for serving

Instructions:

Fry chopped onion, garlic and carrot with oil (for about 2-3 minutes). Then add the tomato puree, lentils, spices and cook for about 8-10 minutes.

Put 1/3 of the sauce on the bottom of the pan. Then add pasta, 2/3 of sauce, 3/4 tofu and the rest of the sauce, herbs, tofu on top.

Bake at 180 Celsius degrees for about 35 minutes. Serve with fresh arugula or spinach.