Zapiekanka Farmerska

Zapiekanka Farmerska (nie pytajcie skąd ta nazwa to pierwsza rzecz jaka mi przyszła na myśl, kiedy wzięłam pierwszego gryza) to wegańska, super prosta w przygotowaniu zapiekanka z młodymi ziemniaczkami.

To taki przepis, który powstał z potrzeby zrobienia obiadu, który będzie stuprocentowym comfort food. Zaspokoi moją potrzebę na gluten, ziemniaki, warzywa, ser i sos serowy! I powiem Wam, że przepadłam. Każdy kęs tej zapiekanki to raj dla mojego podniebienia.

Zapiekanka farmerska

Ale o tym, że to nie tylko kwestia moich upodobań, niech świadczą słowa mojego męża, który stwierdził, że ta zapiekanka smakowała wybitnie! Prawdopodobnie każdy znajdzie składniki na nią w domu, więc nie ma co zwlekać!

To danie jest pełnowartościowe i sycące. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad.

Wskazówka! Jeśli nie macie czasu na przygotowanie tortilli możecie użyć gotowych placków ze sklepu (4 sztuki) lub użyć starego pieczywa pokrojonego w kostkę (4 bułki lub pół bochenka chleba).

Zapiekanka Farmerska

4 porcje (1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 55 minut (+70 minut pieczenia)

koszt: ok. 3,40 zł za 1 porcję

Składniki:

1kg młodych ziemniaków

1 opakowanie jogurtu roślinnego

30g oleju kokosowego (6 łyżek)

tortille:

230g mąki pszennej (ok. 2 szklanki)

140ml ciepłej wody (ok. 0.5 szklanki)

szczypta soli

sos serowy:

200ml mleka roślinnego (ok. 1 szklanka)

20g mąki pszennej (2 łyżki)

15g płatków drożdżowych (2 łyżki)

4 łyżki oliwy

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany

sos pomidorowy:

1 łyżka oleju do smażenia

1 cebula biała

1/2 papryki czerwonej

2 ząbki czosnku

1 puszka pomidorów

sól, pieprz, kmin rzymski mielony, chili do smaku

Wykonanie:

Ze składników na tortille zagniatamy ciasto (powinno być elastyczne). Wkładamy do woreczka foliowego i odstawiamy na 15 minut.

W tym czasie mieszamy dokładnie składniki na sos serowy. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki (ok. 1-2 mm).

Ciasto na torille dzielimy na pół i rozwałkowujemy. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni po 2-3 minuty. Na tej samej patelni podsmażamy na oleju cebulę i paprykę (ok. 2-3 minuty).

Następnie dodajemy pomidory, czosnek, przyprawy i gotujemy ok. 8 minut. Na dno dużego naczynia żaroodpornego wykładamy odrobinę sosu pomidorowego, na to tortillę (w całości lub w kawałkach).

Na tortillę wykładamy pozostałą część sosu pomidorowego, a następnie połowę ziemniaków, olej kokosowy i pozostałe ziemniaki.

Na koniec całość zalewamy sosem serowym i smarujemy wierzch jogurtem. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 170 stopniach 1 godzinę.

Następnie zdejmujemy folię i podpiekamy w wyższej temperaturze do zarumienienia.

Farmer Casserole

Farmer Casserole is a vegan, super easy to prepare casserole with young potatoes.

4 servings: (1 has 600 kcal)

time of preparation: 55 minutes (+70 minutes of baking)

Ingredients:

1kg of young potatoes

1 pack of plantbased yoghurt

30g of coconut oil (6 tablespoons)

tortillas:

230g of wheat flour (about 2 glasses)

140ml of hot water (about 0.5 glasses)

pinch of salt

cheese sauce:

200ml of plantbased milk (about 1 glass)

20g of wheat flour (2 tablespoons)

15g of nutritional yeasts (2 tablespoons)

4 tablespoons of olive oil

1 clove of garlic pressed

salt, pepper, nutmeg, garlic granulated

tomato sauce:

1 tablespoon of cooking oil

1 white onion

1/2 of red pepper

2 cloves of garlic

1 can of tomatoes

salt, pepper, ground cumin, chili to taste

Instructions:

Knead the dough from the tortillas ingredients (it should be flexible). Put in a plastic bag and leave it for 15 minutes. In the meantime, mix the ingredients for the cheese sauce.

Peel the potatoes and cut into thin slices (about 1-2 mm). Divide the dough into half and roll it out. Fry on both sides on a hot pan for 2-3 minutes.

Fry onion and pepper on the same pan (for about 2-3 minutes). Then add the tomatoes, garlic, spices and cook for about 8 minutes.

Put some tomato sauce at the bottom of a large heatproof dish, than add tortillas (whole or cut into pieces). Add the rest of tomato sauce, followed by half of the potatoes, coconut oil and remaining potatoes.

At the end, pour the whole with cheese sauce and grease the top with yogurt. Cover with aluminum foil and bake at 170 Celsius degrees for 1 hour.

Then remove the foil and bake at a higher temperature until golden brown.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*