Zapiekanka Ratatuj

Jeżeli oglądaliście animację Pixara Ratatuj (swoją drogą jedna z moich ulubionych bajek, jeśli miałabym wybierać) to na pewno utkwiła Wam w głowie popisowa potrawa jedzona na końcu filmu przez krytyka kulinarnego. Ostatnio właśnie przypomniałam sobie o niej i upiekłam Ratatouill, czyli francuską zapiekankę warzywną, ale oczywiście w moim wydaniu, w którym nie mogło zabraknąć ziemniaczków❤

Zapiekanka Ratatuj

Zapiekanka Ratatuj

1 porcja (ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+1 h gotowania i pieczenia)

koszt: ok. 3,90 zł

Składniki:

ok. 400 g ziemniaków
1/2 świeżego ogórka lub cukinii
1 cebula
1/2 papryki
1/2 pomidora
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
trochę świeżej bazylii i natki pietruszki

Wykonanie:

Ziemniaki kroję w cieniutkie plasterki i blanszuję (wkładam do wrzątku i gotuję 15 minut, a następnie przekładam na 5 minut do zimnej wody).

Wszystkie warzywa kroję w plastry i mieszam z gotowymi ziemniakami, przyprawami i oliwą. Przekładam do naczynia żaroodpornego, przykrywać folią aluminiową i wstawiam do piekarnika na 30 minut (190 stopni), a następnie zdejmuję folię i piekę jeszcze 10 minut.

Casserole Ratatouille

1 serving (600 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+1 h of cooking and baking)

Ingredients:

about 400 g of potatoes
1/2 fresh cucumber or zucchini
1 onion
1/2 of peppers
1/2 of tomato
1 clove of garlic
1 tablespoon of oil
salt and pepper
some fresh basil and parsley

Instructions:

Cut potatoes into thin slices and blanche (put in boiling water and cook for 15 minutes, then tranfer for 5 minutes to cold water).

Cut all vegetables into slices and mix with ready-made potatoes, spices and oil. Put it into a casserole, cover it with aluminum foil and put it in the oven for 30 minutes (190 Celsius degrees), and then take off the foil and bake for another 10 minutes.