Zapiekanka „Ziemniaki i Chleb”

Zapiekanka „Ziemniaki i Chleb” to połączenie tego co lubię w obiadowej porze! Spód z kawałków pieczywa, warstwa pomidorowa z tofu i warzywami, a to wszystko pod zapieczoną ziemniaczaną pierzynką. Takie połączenie smaków to prawdziwe comfort food!

Jeżeli nie straszne Wam pieczenie nawet w upalne dni (a ja osobiście nie widzę przeciwwskazań) to zdecydowanie polecam przygotować taką zapiekankę, która nadaje się też dobrze do odgrzania i wykarmi całą rodzinkę.

Zapiekanka "Ziemniaki i Chleb"

Napisałam, że ten przepis jest na dwie porcje i na mój żołądek tak właśnie jest, ale zdaję sobie sprawę, że dla wielu osób będzie to zdecydowanie za dużo 😀

Jeżeli więc zastanawiacie się nad daniem, które możecie w prosty sposób przygotować w dużej ilości to polecam!

Zapiekanka „Ziemniaki i Chleb”

2 porcje (1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 50 minut (+40 minut pieczenia)

koszt: ok. 6 zł za porcję

Składniki:

ok. 70g „starego” pieczywa

600g ziemniaków

sos:

1 biała cebula

kostka wędzonego lub naturalnego tofu

2 ząbki czosnku

2 marchewki

pół kieliszka białego wina

1 opakowanie przecieru pomidorowego (ok. 400g)

sól, pieprz, tymianek, papryka wędzona

100g groszku

pure:

1 łyżka oleju kokosowego

trochę mleka roślinnego

10g płatków drożdżowych

sól, pieprz, tymianek

koperek świeży do podania

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Na odrobinie oliwy podsmażamy cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojoną drobno marchew, czosnek i pokruszone tofu.

Przyprawiamy i podsmażamy jeszcze ok. 5 minut. Dodajemy wino i redukujemy. Całość przenosimy do garnka, dodajemy przecier, odrobinę wody i dusimy 30 minut.

Z ziemniaków i pozostałych składników robimy pure. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy pokrojone w kostkę pieczywo.

Wykładamy sos, groszek i pure. Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut. Podajemy ze świeżym koperkiem.

Casserole „Potatoes and Bread”

Casserole „Potatoes and Bread” is a combination of what I like for dinner! The bottom is made from pieces of bread, the tomato layer with tofu and vegetables, and all this under baked mushed potatoes. This combination of flavors is my comfort food!

2 servings (1 serving has 600 kcal)

time of preparation: 50 minutes (+40 minutes of baking)

Ingredients:

70g of „old” bread

600g of potatoes

sauce:

1 white onion

smoked or natural tofu (180g)

2 cloves of garlic

2 carrots

half a glass of white wine

1 pack of tomato puree (about 400g)

salt, pepper, thyme, smoked pepper

100g of peas

mashed potatoes:

1 tablespoon of coconut oil

little plantbased milk

10g of nutritional yeasts

salt, pepper, thyme

fresh dill for serving

Instructions:

Peel the potatoes and cook until tender. Fry the onions with a little olive oil. Then add the chopped carrot, garlic and crumbled tofu.

Season and fry for about 5 minutes. Add wine and reduce it. Transfer to the pot, add tomato puree, a little water and boil for 30 minutes.

Make mashed potatoes. Put the diced bread on the bottom of a casserole dish. Put sauce, peas and mashed potatoes. Bake at 180 Celsius degrees for about 40 minutes.

Serve with fresh dill.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*