Zbożowe ciasteczka z masłem orzechowym

Zbożowe ciasteczka z masłem orzechowym – delikatnie chrupiące na krawędziach i mięciutkie w środku. Do przygotowania w 20 minut! Możecie je przechowywać w lodówce lub zamrozić masę i upiec kiedy będziecie mieli ochotę! Zrobione z pełnoziarnistej mąki, płatków zbożowych, masła orzechowego, orzechów włoskich, banana. Zdecydowanie zrobiłam ich za mało!

Jeżeli tak ja uwielbiacie zbożowe ciasteczka, a te sklepowe odstraszają Was składem (pomimo tego, że reklamują się jako fit i zdrowe); jeżeli tak jak ja możecie jeść masło orzechowe łyżkami i nigdy nie macie dość – te ciasteczka są dla Was idealne! Połączenie smaków wyszło mi rewelacyjnie. Wiem, że nieładnie się przechwalać, ale są na prawdę dobre!

Zbożowe ciasteczka z masłem orzechowym

Nie wiem czy nie jest to jeden z lepszych przepisów na ciasteczka… Z resztą sami wypróbujcie, ale ostrzegam Was zróbcie od razu podwójną porcję, bo te 6 znika w mgnieniu oka.

Zbożowe ciasteczka z masłem orzechowym

6 dużych ciastek (1 ciastko to ok. 300 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut

koszt: ok. 1,20 zł za 1 ciastko

Składniki:

orzechy włoskie 35g

banan 1 sztuka

mąka pełnoziarnista 75g

soda oczyszczona 1 łyżeczka

szczypta soli

cukier 65g

olej rzepakowy 40g

masło orzechowe 85g

ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka

płatki zbożowe 55g

Wykonanie:

Orzechy włoskie miksujemy z bananem. Mąkę mieszamy z sodą, solą, cukrem, a następnie dodajemy olej, masło orzechowe, ekstrakt, płatki i na koniec orzechy z bananem.

Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na papier do pieczenia (6 ciastek). Pieczemy w 195 stopniach ok. 10-15 minut.

Grain cookies with peanut butter

Grain cookies with peanu butter – gently crispy on the edges and soft in the middle. Ready in 20 minutes!

6 big cookies (1 cookie – 300 kcal)

time of preparation: 20 minutes

Ingredients:

walnuts 35g

1 banana

wholemeal flour 75g

baking soda 1 tsp

pinch of salt

sugar 65g

rapeseed oil 40g

peanut butter 85g

vanilla extract 1 teaspoon

oats 55g

Instructions:

Mix the walnuts with the banana in the food processor. Mix the flour with soda, salt, sugar, then add the oil, peanut butter, vanilla extract, oats and finally the banana with nuts.

Mix and put on baking paper (6 cakes). Bake in 195 Celsius degrees for about 10-15 minutes.