Zdrowe Bananowe Muffinki z Domową Czekoladą

Zdrowe Bananowe Muffinki z Domową Czekoladą, czyli pożywne, lekkie i pełnowartościowe muffinki bananowe nadziane domową, gorzką czekoladą.

Jedną z przyjemniejszych rzeczy podczas pieczenia (pomijając zajadanie się efektem końcowym), jest zapach wydobywający się z piekarnika. Zapowiadający pyszną przekąskę; wypełniający całe mieszkanie słodkim smakiem. Ten zapach jest dla mnie nie do zastąpienia i kojarzy mi się z błogim dzieciństwem i pomaganiem babci przy wypiekach! Te Zdrowe Bananowe Muffinki pachną już w piekarniku tak ładnie, że ma się ochotę je jak najszybciej z niego wyciągnąć!

zdrowe bananowe muffinki

Muffinki darzę sporym uczuciem, bo już nie raz uratowały mnie przed głodem. Stanowią idealną wprost przekąskę na wynos. Zawsze dobrze jest mieć je w zanadrzu na różnego rodzaju wypadu lub do pracy. Nikt nie powiedział, że muszą to być niezdrowe słodycze, ale mogą stanowić doskonałą, pożywną przekąskę. Sztuką jest zrobić pyszne i zdrowe muffinki, których struktura nie będzie wiórem (a tak niestety czasem bywa). Chciałoby się aby pomimo wszystko były miękkie i wilgotne jak ich tradycyjna wersja. I takie są właśnie te bananowe muffinki z domową czekoladą.

I uwaga! Ciężko się pohamować, aby po nie nie sięgnąć 😀

zdrowe bananowe muffinki

Jeżeli szukacie innych przepisów na muffinki to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Zdrowe Bananowe Muffinki z Domową Czekoladą

ilość: 4 porcje

Składniki:

140g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

30g miodu

2 banany

1 jajko

30ml oleju kokosowego

65g domowej tabliczki czekolady

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 220 stopni. Foremki (jeżeli jest potrzeba) smarujemy masłem. Banana blendujemy lub ugniatamy tłuczkiem. Dodajemy do niego miód, jajka i olej kokosowy.

Po dokładnym zmieszaniu składników dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Na koniec delikatnie dodajemy kawałki czekolady i przenosimy masę do foremek (u mnie były to 4 małe kokilki).

Muffinki pieczemy około 10 minut, a następnie obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 5 minut (do suchego patyczka).

 

Zapisz

Zapisz