Zdrowe, Jabłkowo-Cynamonowe Babeczki z Siemieniem

Podczas wakacji i częstych wyjazdów w tym okresie, czasem ciężko trzymać się zdrowego odżywiania. Wychodzę z założenia, że lepiej już zjeść coś mniej zdrowego niż nie jeść w ogóle! Jesienią mam szansę nadrobić i ze względu na to, że raczej codziennie w domu jestem, to mogę przygotowywać zdrowe przekąski na bieżąco. Chociażby takie Zdrowe, Jabłkowo-Cynamonowe Babeczki z Siemieniem na drugie śniadanie. Pomimo tego, że są przygotowane na bazie mąki pszennej to są pełnowartościowe dzięki dodatkowi siemienia lnianego, oliwy, jogurtu greckiego i świeżych jabłek. Dzięki temu możemy zapomnieć o wyrzutach sumienia i odrobinie słodkiej kruszonki na wierzchu.

zdrowe cynamonowo-jabłkowe babeczki

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu 😉 A jeśli szukacie innych pomysłów na jabłka to kliknijcie tutaj -> klik!

zdrowe cynamonowo-jabłkowe babeczki

Zdrowe, Jabłkowo-Cynamonowe Babeczki z Siemieniem

4 porcje (1 porcja to ok. 400kcal)

Składniki:

mąka pszenna 100g

siemię lniane 35g

proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

soda oczyszczająca 3/4 łyżeczki

cynamon 3/4 łyżeczki

gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki

jajko 1 sztuka

miód 25g

oliwa 30g

jogurt grecki 65g

jabłko 1 sztuka

kruszonka:

mąka pszenna 25g

ksylitol 20g

masło roztopione 10g

cynamon 1 łyżka

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Mieszamy składniki na babeczki, na koniec dodając pokrojone jabłko. Przenosimy masę do foremki. Mieszamy następnie składniki na kruszonkę i posypujemy ją babeczki.

Pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka).

Zapisz



10 thoughts on “Zdrowe, Jabłkowo-Cynamonowe Babeczki z Siemieniem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*