Zdrowe Muffinki Bananowe z Orzechami Pecan

Właśnie zrobiłam muffinki na jutrzejsze śniadanie, więc się z Wami podzielę. Są zdrowe, bo nie zawierają cukru (oczywiście nie licząc tych naturalnie występujących chociażby w bananie). Posłodzone są jedynie odrobiną miodu i ksylitolu, który jeżeli chcecie również możecie pominąć. Tych muffinek chyba nie da się zrobić źle, więc śmiało można poszaleć ze składnikami i dodać coś od siebie. Ważne żeby Wam smakowało 🙂

zdrowe muffinki

ZDROWE MUFFINKI BANANOWE Z ORZECHAMI PECAN

ilość: 3 porcje (6 muffinek)

Składniki:

banan 1 sztuka

olej kokosowy 25g

miód 1 łyżka

ekstrakt waniliowy 1/3 łyżeczki

mąka 65g

cynamon 1/3 łyżeczki

proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki

soda oczyszczona 1/3 łyżeczki

orzechy pecan 15g

topping:

masło 1 łyżka

ksylitol 1 łyżka

orzechy pecan 5g

płatki owsiane 1 łyżeczka

cynamon 1/4 łyżeczki

Wykonanie:

Banana blendujemy z olejem. Dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie i wykładamy na do foremek. Teraz pora na topping. Mieszamy wszystkie składniki i wykładamy pół łyżeczki na każdą muffinkę.

Pieczemy 20 minut w 175 stopniach.



  • Wyglądają uroczo 😀 Uwielbiam pecany ale są dość drogie, czasem sobie pozwalam w ramach luksusu 🙂

    • Dzięki 🙂 To prawda, orzechy pecan nie są zbyt tanie, ale ja się w nie zaopatruję w czasie promocji na orzechy w lidlu, która jest co jakiś czas 😉