Zdrowe pancakes cukiniowe (bez mąki i cukru, wegańskie)

Jak połączyć doskonały smak chlebka z cukinii i pankejków? Właśnie tak! Delikatne i mięciutkie pancakes cukiniowe bez mąki, cukru, nabiału i jajek – zdrowe, wegańskie śniadanie bez wyrzutów sumienia!

Kiedy wzięłam pierwszego kęsa tych placuszków od razu przed oczami miałam mięciutki, świeżo upieczony chlebek cukiniowy. Mają wszystko to co taki chlebek posiada: wilgotność, miękkość i… kawałki czekolady 😀

Zdrowe pancakes cukiniowe (bez mąki i cukru, wegańskie)

Co jest ich najlepszą zaletą? Przygotowuje się je bardzo szybko! Wystarczy blender i mamy puszyste placuszki bez dodatku jajek.

Jak wiecie przeważają u mnie desery na śniadanie. Od wieloziarnistych ciasteczek po drożdżówki z jabłkami. Co na to poradzić, że lubię zaczynać dzień na słodko 😀 Jeżeli jesteście fanami chlebka cukiniowego, uwielbiacie pankejki albo co najlepsze lubicie i to i to, polecam Wam spróbować zdrowe pancakes cukiniowe – nie pożałujecie!

Filmik z przepisem 😉

Zdrowe pancakes cukiniowe (bez mąki i cukru, wegańskie)

3 porcje – 9 placuszków (1 porcja to ok. 400 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut

koszt: ok. 2.70 zł za 1 porcję

Składniki:

płatki owsiane 175 g

mleko roślinne 140 ml

banan 2 sztuki

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

cukinia 1 sztuka

czekolada wegańska 35 g (opcjonalnie)

Wykonanie:

Płatki owsiane mocno rozdrabniamy (ok. 1 minuty). Banany miksujemy z mlekiem. Cukinię ścieramy na tarce. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce.

Opcjonalnie dodajemy pokrojoną drobno czekoladę. Pankejki smażymy na delikatnie natłuszczonej patelni po 2 minuty z obu stron.

 

Healthy zucchini pancakes (no flour and sugar, vegan)

How to combine the excellent taste of zucchini bread and pancakes? Just like that! Delicate and soft pancakes without flour, sugar, dairy and eggs – healthy, vegan breakfast without guilt!

3 servings – 9 pancakes (1 serving – 400 kcal)

preparation time: 30 minutes

Ingredients:

oats 175 g

plant milk 140 ml

bananas 2

baking powder 2 teaspoons

zucchini 1

vegan chocolate chunks 35 g (optional)

Instructions:

Blend oats (at least 1 minute). Mix bananas with the plant milk until smooth. Grate the zucchini. Mix all ingredients in the bowl. Add optional vegan chocolate and stir.

Fry pancakes on the pan (with a little bit of oil) 2 minutes per side.