Zdrowe Placuszki (wegańskie)

Niezawodne Zdrowe Placuszki (wegańskie) we wspaniałym, truskawkowym sosie!

Czego jak czego, ale placuszków to chyba u mnie nigdy nie zabraknie. Nie wiem jak większość mojego życia mogłam spędzić nie jedząc ich co drugi dzień 😀 W domu rodzinnym zazwyczaj przygotowywało się naleśniki lub racuchy, ale również niezbyt często. Nie wiem skąd się wzięła moja miłość do placuszków, ale jest ona wielka! Nie jestem w stanie z nich zrezygnować, dlatego często sięgam po nie na śniadanie lub jako przekąskę do pracy.

zdrowe placuszki

Moje pierwsze próby, które przeprowadzałam z pankejkami nie były udane, a miesiące prób i naprawianych błędów spowodowały, że teraz żaden przepis mi nie straszny, a robić je po prostu uwielbiam. Przepisy na placuszki, które umieszczam na blogu są z resztą jednymi z tych bardziej przez Was lubianych i dobrze! Bo dajecie mi motywację do tworzenia następnych (już nie mówiąc ile mam dzięki temu przyjemności 😀 Od czasu do czasu staram się również aby były to przepisy stworzone dla każdego, czyli również dla wegan albo osób nietolerujących glutenu.

zdrowe placuszki

Tak jest również w przypadku tego przepisu na zdrowe placuszki! – bez glutenu, bez nabiału, bez jajek! Yee! A pomimo tego cały czas pyszne! Jak dla mnie jedne z ciekawszych jakie jadłam. Do tego robi się je dosyć prosto, bo mają zbitą strukturę i nie musimy się martwić, że nam się zbytnio rozpłyną na patelni lub rozwalą podczas przewracania.

Co zamiast jajek? Wszystko trzyma się razem dzięki siemieniu lnianemu z dodatkiem wody. Na pewno wiecie jakie to połączenie ma właściwości.

zdrowe placuszki

W tym przepisie użyłam trzech rodzajów mąki. Skąd jestem taka rozrzutna? Dzięki temu, że niedawno wygrałam fajne produkty Naturalnie Zdrowe w akcji kulinarnej organizowanej na durszlaku: Truskawkowe Pole, którą zdobyłam dzięki przepisowi (uwaga!) na pankejki 😀 (tutaj -> klik! możecie znaleźć przepis na fit bananowe pankejki z truskawkami). Ale wracają do tematu mąki to w przepisie możecie znaleźć mąkę jaglaną, kokosową i ziemniaczaną.

Placuszki najlepiej smakują z dodatkiem sosu truskawkowego! Uwierzcie mi, jest pyszny 😉 O wiele lepszy od wszelkich sklepowych, obfitych w cukier konfitur. To mój sposób na zdrowe, pyszne śniadanie, a jaki jest Wasz?

Jeżeli szukacie innych pomysłów na placuszki to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Zdrowe Placuszki (wegańskie)

4 porcje (ok. 12 placuszków)

Składniki:

mleczko kokosowe 225g

mąka kokosowa 170g

mąka jaglana 130g

mąka ziemniaczana 20g

siemię lniane 20g

woda ciepła 10ml

olej kokosowy do smażenia

sos truskawkowy:

truskawki 740g

ksylitol 25g

woda pół szklanki

mąka ziemniaczana 1 łyżka

sok z cytryny 1 łyżka

świeże owoce do podania

Wykonanie:

Siemię lniane zalewamy wodą i odstawiamy na około 15 minut. W tym czasie mleczko kokosowe miksujemy z mąką, a na koniec dodajemy siemię. Na oleju smażymy placuszki po 2-3 minuty z obu stron.

W międzyczasie przygotowujemy sos. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i zagotowujemy. Doprowadzamy do zagotowania i zostawiamy tak, aby sos cały czas bulgotał.

Po około 5 minutach dosładzamy sos, dodajemy sok z cytryny i rozrobioną w wodzie mąkę. Sos gotujemy do zgęstnienia mieszając od czasu do czasu. Placuszki podajemy polane sosem i ze świeżymi owocami.

Zapisz

Zapisz



  • My raczej jemy tak zwane miseczkowe śniadania ale te pankejki zwłaszcza z widocznym siemieniem lnianym to po prostu bajka 😀

    • Dziękuję 🙂 U mnie właśnie ostatnio coraz mniej miseczkowych, ale to w cale nie znaczy, że w ogóle z nich zrezygnowałam, po prostu ostatnio mam fazę na konkretniejsze rzeczy 😀

  • Moje Bistro

    Kolejna pyszna, zdrowa propozycja <3

  • To mi wygląda na rzecz, na którą mam ochotę! 🙂 Z truskawkami już chyba problem, ale myślę, że sos malinowy powinien tez dać radę? A nawet po prostu polane melasą karobową 🙂

    • Z malinami będzie pysznie i melasą na pewno też 😉 Można je podać z dowolnym ulubionym sosikiem 🙂

  • Jest szansa abys podeslala mi te pysznosci do domku Olu? Sciskam, Daria xxx