Niezawodne Zdrowe Placuszki (wegańskie) we wspaniałym, truskawkowym sosie!
Czego jak czego, ale placuszków to chyba u mnie nigdy nie zabraknie. Nie wiem jak większość mojego życia mogłam spędzić nie jedząc ich co drugi dzień 😀 W domu rodzinnym zazwyczaj przygotowywało się naleśniki lub racuchy, ale również niezbyt często. Nie wiem skąd się wzięła moja miłość do placuszków, ale jest ona wielka! Nie jestem w stanie z nich zrezygnować, dlatego często sięgam po nie na śniadanie lub jako przekąskę do pracy.
Moje pierwsze próby, które przeprowadzałam z pankejkami nie były udane, a miesiące prób i naprawianych błędów spowodowały, że teraz żaden przepis mi nie straszny, a robić je po prostu uwielbiam. Przepisy na placuszki, które umieszczam na blogu są z resztą jednymi z tych bardziej przez Was lubianych i dobrze! Bo dajecie mi motywację do tworzenia następnych (już nie mówiąc ile mam dzięki temu przyjemności 😀 Od czasu do czasu staram się również aby były to przepisy stworzone dla każdego, czyli również dla wegan albo osób nietolerujących glutenu.
Tak jest również w przypadku tego przepisu na zdrowe placuszki! – bez glutenu, bez nabiału, bez jajek! Yee! A pomimo tego cały czas pyszne! Jak dla mnie jedne z ciekawszych jakie jadłam. Do tego robi się je dosyć prosto, bo mają zbitą strukturę i nie musimy się martwić, że nam się zbytnio rozpłyną na patelni lub rozwalą podczas przewracania.
Co zamiast jajek? Wszystko trzyma się razem dzięki siemieniu lnianemu z dodatkiem wody. Na pewno wiecie jakie to połączenie ma właściwości.
W tym przepisie użyłam trzech rodzajów mąki. Skąd jestem taka rozrzutna? Dzięki temu, że niedawno wygrałam fajne produkty Naturalnie Zdrowe w akcji kulinarnej organizowanej na durszlaku: Truskawkowe Pole, którą zdobyłam dzięki przepisowi (uwaga!) na pankejki 😀 (tutaj -> klik! możecie znaleźć przepis na fit bananowe pankejki z truskawkami). Ale wracają do tematu mąki to w przepisie możecie znaleźć mąkę jaglaną, kokosową i ziemniaczaną.
Placuszki najlepiej smakują z dodatkiem sosu truskawkowego! Uwierzcie mi, jest pyszny 😉 O wiele lepszy od wszelkich sklepowych, obfitych w cukier konfitur. To mój sposób na zdrowe, pyszne śniadanie, a jaki jest Wasz?
Jeżeli szukacie innych pomysłów na placuszki to kliknijcie tutaj -> klik! 😉
Zdrowe Placuszki (wegańskie)
4 porcje (ok. 12 placuszków)
Składniki:
mleczko kokosowe 225g
mąka kokosowa 170g
mąka jaglana 130g
mąka ziemniaczana 20g
siemię lniane 20g
woda ciepła 10ml
olej kokosowy do smażenia
sos truskawkowy:
truskawki 740g
ksylitol 25g
woda pół szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
świeże owoce do podania
Wykonanie:
Siemię lniane zalewamy wodą i odstawiamy na około 15 minut. W tym czasie mleczko kokosowe miksujemy z mąką, a na koniec dodajemy siemię. Na oleju smażymy placuszki po 2-3 minuty z obu stron.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i zagotowujemy. Doprowadzamy do zagotowania i zostawiamy tak, aby sos cały czas bulgotał.
Po około 5 minutach dosładzamy sos, dodajemy sok z cytryny i rozrobioną w wodzie mąkę. Sos gotujemy do zgęstnienia mieszając od czasu do czasu. Placuszki podajemy polane sosem i ze świeżymi owocami.
Najnowsze komentarze