Zdrowy chlebek marchewkowo-bananowy

Delikatny, Zdrowy Chlebek Marchewkowo-Bananowy pełen aromatycznych przypraw. Wegański i pyszny! Można go podać z ulubioną konfiturą lub kremem.

Jeżeli lubicie bananowe chlebki to to kolejny przepis, który musicie wypróbować!

Zdrowy chlebek marchewkowo-bananowy

Delikatny, lekko słodki, baaardzo prosty w przygotowaniu. To idealna śniadaniowa przekąska! Wystarczy jeden kęs i będziecie wiedzieć o czym mówię 😉

Nastawiajcie piekarnik, bo przygotowanie tego chlebka nie zajmie dłużej niż 5 minut. Nie ma co zwlekać, spróbujcie jaki jest dobry!

Zdrowy chlebek marchewkowo-bananowy

3 porcje (1 porcja to ok. 380 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+1 godzina pieczenia)

koszt: 1,10 zł za 1 porcję

Składniki:

6g zmielonego siemienia lnianego

30ml wody

1 banan

2 starte marchewki

25g roztopionego oleju kokosowego

1 łyżka mleka roślinnego

165g mąki pszennej lub orkiszowej

1/2 łyżeczki sody

1 łyżeczka cynamonu

1/3 łyżeczki imbiru i gałki muszkatołowej

10g pokruszonych orzechów pekan

do podania:

tofu naturalne i orzechy lub ulubiona konfitura

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania mokrych składników. Banana zagniatamy z siemieniem i wodą. Następnie dodajemy marchew, olej kokosowy i mleko.

Po dokładnym zmieszaniu dodajemy pozostałe składniki i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do foremki i pieczemy w 180 stopniach ok. 1 godziny.

Podajemy po wystygnięciu z naturalnym tofu i orzechami lub ulubioną konfiturą.

Healthy carrot-banana bread

Delicate, Healthy Carrot and Banana Bread full of aromatic spices. Vegan and delicious! It can be served with your favorite confiture or cream.

3 servings (1 serving – 380 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+1 hour of baking)

Ingredients:

6g ground flax seed

30ml water

1 banana

2 grated carrots

25 g molten coconut oil

1 tablespoon of vegetable milk

165g wheat flour or spelled flour

1/2 teaspoon of baking soda

1 teaspoon of cinnamon

1/3 teaspoon of ginger and nutmeg

10g crumbled pecan nuts

for serving:

natural tofu and nuts or favorite confiture

Instructions:

Start with the preparation of wet ingredients. Mix banana with flax seeds and water. Then add carrots, coconut oil and milk.

After mixing, add the remaining ingredients and mix again. Put the cake into a mold and bake in 180 Celsius degrees for about 1 hour.

Serve it after cooling with natural tofu and nuts or your favorite jam.

 



  • Chlebek bananowy bardzo lubię. Marcgewkowo-bananowy musi być przepyszny 🙂
    Wesołych Świąt! :*

  • Bardzo wilgotny!