Kiedy przychodzi weekend lub jesienny wieczór nachodzi mnie wielka ochota na pieczenie. Leniwe popołudnie z kawą w ręku i rozchodzącym się po mieszkaniu aromatem pieczonego ciasta to coś co zdecydowanie uwielbiam. To taka chwila na zatrzymanie się i relaks. A później jest pora na cieplutki, Zdrowy Cukiniowy Chlebek.
Uwielbiam takie chlebki za prostotę w ich przygotowaniu, cudowny smak i to, że można je zabrać wszędzie ze sobą. Doskonale nadają się jako przekąska podczas spaceru czy na rowerze.
Pieczenie jest dla mnie czasem powrotem do dzieciństwa, kiedy wszystko kręciło się wokół mnie tak powoli i spokojnie. Zawsze można było znaleźć czas na zrobienie ciasta wspólnie z mamą, babcią lub ciocią. Ach jak ja uwielbiałam to pieczenie. Teraz nie jest ono niestety pozbawione pośpiechu. Nawet jeżeli nigdzie się fizycznie nie spieszę, to cały czas mam pośpiech w głowie i ciężko mi się go pozbyć. Wydaje mi się jakby wskazówki zegara chodziły 2 razy szybciej niż kiedyś. Mam nadzieję pomimo wszystko, że kiedyś jeszcze zwolnią. I z takim nostalgicznym akcentem, kubkiem kawy i cukiniowym chlebkiem w rękach mijają mi teraz wieczory.
Ponieważ lubię takie minimalistyczne przepisy dzielę się nim również z Wami, abyście mogli tak jak ja pocieszyć się takim prostym i jednocześnie niesłychanie smacznym chlebkiem.
Chlebek doskonale się sprawdza posmarowany serkiem ricotta lub homogenizowanym. Ale również sam, bez żadnych dodatków smakuje pysznie!
Życzę Wam miłych i przyjemnych, powolnych wieczorów!
Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na słodki chlebek to kliknijcie tutaj -> klik! 😉
Zdrowy Cukiniowy Chlebek
4 porcje (1 porcja to ok. 250kcal)
Składniki:
masło lub olej kokosowy roztopiony 25g
jajka 2 sztuki
mąka pszenna 90g
mąka ziemniaczana 50g
cynamon 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
skórka z cytryny
cukinia 1 sztuka
miód 25g
Wykonanie:
Nastawiamy piekarnik na 165 stopni. Jajka mieszamy z mąką pszenną, ziemniaczaną, cynamonem, proszkiem do pieczenia, skórką z cytryny, startą cukinią, miodem.
Na koniec dodajemy roztopione masło lub olej kokosowy i przenosimy do keksówki o długości ok. 15-20cm. Pieczemy ok. 35 minut (do suchego patyczka). Chlebek po ostudzeniu podajemy sam lub z serkiem ricotta.
Najnowsze komentarze