Zdrowy Mac & Cheese

Zdrowy Mac & Cheese w wegańskiej wersji jest kremowy, delikatny i przygotowany ze świeżych, dobrych składników. Smak tego dania jest tak wspaniały, że przypadnie do gustu wszystkim, nie tylko na diecie wegańskiej.

A dodatkowo! Jest to Mac & Cheese na bazie dyni, którą warto kupić właśnie teraz. Świeżą lub tą zamrożoną w formie pure (w tedy na prawdę obiad można przygotować dosłownie w chwilę).

zdrowy mac & cheese

Jeżeli więc jeszcze nie kupiliście dyni to koniecznie złapcie jedną i przygotujcie zapas pure. Zamroźcie je i korzystajcie, kiedy tylko będziecie mieć na to ochotę. Już teraz! 😀

A jeżeli potrzebujecie dodatkowej motywacji to niech właśnie przepis na zdrowy mac & cheese będzie dla Was tą motywacją 😀

zdrowy mac & cheese

Przepis jest bardzo prosty, a przy tym wynik jest na prawdę pyszny! Otrzymujemy kremowy, zdrowy, wegański mac & cheese, który nie zawiera żadnych sztucznych składników.

zdrowy mac & cheese

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na makaron to kliknijcie tutaj -> klik!

Zdrowy Mac & Cheese

2 porcje (1 porcja to ok. 400kcal)

Składniki:

pure z dyni 205g

woda 110ml

mleczko kokosowe 115g

musztarda 1 łyżeczka

sos sojowy 1 łyżka

czosnek granulowany 1 łyżeczka

papryka słodka 1/2 łyżeczki

sól i pieprz do smaku

makaron 140g

cukinia 1 sztuka (grillowana)

jajko (opcjonalnie 1 sztuka)

jogurt (opcjonalnie 30g)

Wykonanie:

Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W rondelku podgrzewamy pure z wodą, mleczkiem, sosem sojowym i przyprawami. Mieszamy, zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu do momentu ugotowania makaronu.

Opcjonalnie (jeżeli nie jesteśmy na diecie wegańskiej) możemy do sosu dodać jajko oraz jogurt i ponownie zagotować. Makaron podajemy z sosem i grillowaną cukinią.

 

 

 

Zapisz

Zapisz