Zdrowy wegański chlebek bananowy

ZDROWY WEGAŃSKI CHLEBEK BANANOWY to może być Wasz nowy weekendowy rytuał, zamieniający dojrzałego banana w pyszny, słodki chlebek na śniadanie lub przekąskę ❤

Czy tylko ja w weekend najchętniej nie opuszczałabym kuchni? ☺Uwielbiam taie wypieki!

Ten chlebek to pyszny, satysfakcjonujący, prosty i tanie deser🙈 Nada się też idealnie do szkoły lub do pracy na wynos🙏  Ten przepis jest po prostu bombowy🙊

Zdrowy wegański chlebek bananowye

 

Zdrowy wegański chlebek bananowy

1 porcja (ok. 465 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+20-30 minut pieczenia)

koszt: ok. 2,70 zł

Składniki:

1 banan
20 ml mleka roślinnego
10 g jogurtu roślinnego
sok z 1/4 cytryny
50 g mąki pszennej
15 g płatków owsianych
10 g mąki migdałowej lub innej orzechowej (można też zastąpić większą ilością mąki pszennej)
10 g erytrytolu lub cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
opcjonalnie aromat waniliowy
15 g orzechów włoskich

Wykonanie:

Połowę banan blendujemy z mlekiem, jogurtem i sokiem z cytryny. Odstawiamy na 10-15 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki (na końcu pokruszone orzechy) i dokładnie mieszamy.

Wykładamy ciasto na papier do pieczenia (nie potrzebujemy foremki). Na wierzch wykładamy pozostałą część banana i pieczemy ok. 20-30 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.

Healthy vegan banana bread

1 serving (465 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+20-30 minutes of baking)

Instructions:

1 banana
20 ml of plantbased milk
10 g plantbased yogurt
1/4 lemon juice
50 g wheat flour
15 g oat flakes
10 g almond flour or other nut flour (can also be replaced by more wheat flour)
10 g erythritol or sugar
1/2 teaspoon baking powder
1/3 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon cinnamon
optional vanilla flavor
15 g walnuts

Instructions:

Blend half the banana with milk, yogurt and lemon juice. Let it stand for 10-15 minutes. Then add the remaining ingredients (crushed nuts at the end) and mix thoroughly.

Lay out the dough on baking paper. Put the rest of the banana on top and bake for 20-30 minutes at 180 Celsius degrees.