Zielone naleśniki z ciecierzycy

Jedzenie to dla mnie zdecydowanie więcej niż paliwo do działania! To coś co uwielbiam celebrować, delektować się i szukać nowych smaków… Sprawia mi to wiele radości i daje poczucie satysfakcji. Dla innych może to dziwne, ale dla mnie pożywienie to coś więcej niż zaspokojenie swojego apetytu. Poetycko mogłabym powiedzieć, że to pewnego rodzaju podróż, która za każdym razem mnie zaskakuje. Może też dlatego, że od jakiś dwóch lat jeszcze nigdy nie przygotowałam w domu tego samego obiadu!

Zielone naleśniki z ciecierzycy

Zielone naleśniki z ciecierzycy

2 porcje (1 ma ok. 510 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+10 minut smażenia)

koszt: ok. 5,50 zł za porcję

Składniki:

120 g mąki z ciecierzycy
55 g mąki pszennej
350 ml wody
60 g jarmużu
sól do smaku
chili wg uznania
do podania:
200 g ugotowanej lub konserwowej ciecierzycy
1 czerwona papryka
awokado
pomidor

Wykonanie:

Jarmuż blendujemy z wodą, a następnie mieszamy z mąką i przyprawami. Naleśniki smażymy na rozgrzanej i delikatnie naoliwionej patelni. Podajemy z ciecierzycą i warzywami.

Green pancakes with chickpeas

2 servings (1 has 510 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+10 minutes of frying)

Ingredients:

120 g of chickpea flour
55 g of wheat flour
350 ml of water
60 g of kale
salt to taste
chili
for serving:
200 g of cooked or canned chickpeas
1 red bell pepper
avocado
tomato

Instructions:

Blend the kale with water and then mixed with flour and spices. Fry pancakes on a hot and lightly oiled pan. Serve with chickpeas and vegetables.



>
Facebook