Ziemniaczane gnocchi z chia na kremowym sosie grzybowo-szpinakowym

Ziemniaczane gnocchi z chia na kremowym sosie grzybowo-szpinakowym to danie niczym z restauracyjnego menu, które jest bardzo proste! Można je zrobić nawet bardzo szybko, jeżeli wcześniej przygotujemy gnocchi i zamrozimy. Wtedy wystarczy 30 minut na przygotowanie obiadu 😉

Jeżeli miałabym podać przykład comfort food to proszę bardzo, to jest właśnie to! Delikatne, ziemniaczane gnocchi i smak czosnku, ser i wina w kremowym sosie… omg jakie pyszne 😀 Oczywiście na blogu lądują tylko przepisy sprawdzone przeze mnie i smaczne, ale czasem trafi się taka perełka jak ta, którą mogłabym robić cały czas!

ziemniaczane gnocchi

Kiedy zrobiłam to danie, to ciężko było się powstrzymać przed jego niezjedzeniem przed zrobieniem zdjęć. A do tego jeszcze kręcenie filmu wydłużyło proces. Ale warto było poczekać. Cieszę się, że mogę się z Wami nim podzielić 🙂

Nie wiem jak to jest, ale uwielbiam połączenie różnych konsystencji na talerzu i w tym przypadku doskonale to wyszło. Ciekawa struktura gnocchi z kremowym sosem komponuje się świetnie. Trochę się bałam, że gnocchi bez jajek się nie udadzą, ale jednak. Nasionka chia spisały się dobrze 😉

Przepis jest dostępny w wersji video 😉

Ziemniaczane gnocchi z chia na kremowym sosie grzybowo-szpinakowym

4 porcje (1 porcja to ok. 450 kcal)

czas przygotowania to ok. 3h (ale gnocchi można zrobić dzień wcześniej, wtedy wystarczy 30 minut na przygotowanie obiadu)

koszt to ok. 2,80 zł za 1 porcję

Składniki:

gnocchi:

ziemniaki ok. 400 g

nasiona chia 10 g

mąka pszenna ok. 60 g

rozmaryn, sól i pieprz do smaku

sos:

oliwa do smażenia

cebula biała 2 sztuki

pieczarki 430 g

czosnek 2 ząbki

szpinak świeży lub mrożony 125 g

papryka słodka, pieprz, sól, imbir do smaku

musztarda 1 łyżeczka

wino ok. 15 ml

mleko zagęszczone 200 ml

do podania:

pieprz do smaku

ser cheddar ok. 40 g

natka pietruszki

Wykonanie:

Ziemniaki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 175 stopniach przez 1h 45 minut. Następnie obieramy ze skórki i tłuczemy na pure. Dodajemy pozostałe składniki na gnocchi.

Ciasto wyrabiamy podsypując mąką. Następnie rolujemy tak aby powstały 2 walce i kroimy jak na kopytka. Przy pomocy widelca możemy zrobić kształt a la gnocchi.

Gotowe gnocchi posypujemy mąką i wkładamy do zamrażarki lub odstawiamy do czasu gotowania. Przygotowujemy sos. Cebule siekamy i podsmażamy na oliwie.

Następnie dodajemy pieczarki, czosnek i przyprawy. Gdy pieczarki będą podsmażone dodajemy szpinak i ponownie smażymy aż woda wyparuje.

Dodajemy musztardę, wino i mleko. Redukujemy sos. We wrzącej wodzie gotujemy gnocchi ok. 3 minuty. Na talerz wykładamy sos i doprawiamy go pieprzem.

Nakładamy gnocchi i całość posypujemy serem oraz dekorujemy pietruszką.