Ziemniaczane kotleciki z kaszą bulgur

Pewnie w większości polskich domów znajdziemy… ziemniaki. Przynajmniej w moim rodzinnym domu zawsze był ich mały zapas na parę obiadów. U mnie co prawda nie są one na co dzień, ale jak już się znajdą w moich rękach to uwielbiam przygotowywać z nich najróżniejsze potrawy. Ziemniaczane kotleciki z kaszą bulgur doskonale nadają się do podania z jajkiem w koszulce lub sałatką. Kasza bulgur doskonale zwiększa wartość odżywczą kotlecików i świetnie komponuje się z ziemniakami.

ziemniaczane kotleciki

Ziemniaczane kotleciki z kaszą bulgur

2 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania to ok. 40 minut (z tego 20 minut gotowania)

koszt jednej porcji to ok. 3 zł

Składniki:

ziemniaki 0.5 kg

kasza bulgur 100 g

szczypiorek 1 pęczek

czosnek 1 ząbek

szczypta soli i pieprzu do smaku

bułka tarta 30 g

jajko 1 sztuka

oliwa z oliwek do smażenia

sałata i jajka w koszulce do podania

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy ok. 15-20 minut. W tym samym czasie gotujemy kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Ziemniaki ugniatamy tłuczkiem na pure, mieszamy z kaszą, przyprawami, posiekanym szczypiorkiem, czosnkiem, bułką tartą i jajkiem.

Z masy formujemy kotleciki (mi wyszło 10), które następnie podsmażamy na oliwie przez 4 minuty z obu stron. Podajemy na sałatce i opcjonalnie z jajkami w koszulce.

Zapisz

Zapisz



4 thoughts on “Ziemniaczane kotleciki z kaszą bulgur”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*