Ziemniaczane kotleciki z kaszą bulgur

Pewnie w większości polskich domów znajdziemy… ziemniaki. Przynajmniej w moim rodzinnym domu zawsze był ich mały zapas na parę obiadów. U mnie co prawda nie są one na co dzień, ale jak już się znajdą w moich rękach to uwielbiam przygotowywać z nich najróżniejsze potrawy. Ziemniaczane kotleciki z kaszą bulgur doskonale nadają się do podania z jajkiem w koszulce lub sałatką. Kasza bulgur doskonale zwiększa wartość odżywczą kotlecików i świetnie komponuje się z ziemniakami.

ziemniaczane kotleciki

Ziemniaczane kotleciki z kaszą bulgur

2 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania to ok. 40 minut (z tego 20 minut gotowania)

koszt jednej porcji to ok. 3 zł

Składniki:

ziemniaki 0.5 kg

kasza bulgur 100 g

szczypiorek 1 pęczek

czosnek 1 ząbek

szczypta soli i pieprzu do smaku

bułka tarta 30 g

jajko 1 sztuka

oliwa z oliwek do smażenia

sałata i jajka w koszulce do podania

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy ok. 15-20 minut. W tym samym czasie gotujemy kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Ziemniaki ugniatamy tłuczkiem na pure, mieszamy z kaszą, przyprawami, posiekanym szczypiorkiem, czosnkiem, bułką tartą i jajkiem.

Z masy formujemy kotleciki (mi wyszło 10), które następnie podsmażamy na oliwie przez 4 minuty z obu stron. Podajemy na sałatce i opcjonalnie z jajkami w koszulce.

Zapisz

Zapisz



  • Mniam, bardzo lubię ziemniaki i coraz częściej mam ochotę na różne kombinacje z ich wykorzystaniem. Twoja propozycja bardzo mi się podoba 🙂

  • U mnie w domu ziemniak zawsze są w ilościach hurtowych, uwielbiam je:). Świetne te kotleciki, wyglądają bardzo smakowicie.

  • Kotlety ziemniaczane to zdecydowanie coś dla mnie 🙂