Ziemniaczane Kotleciki z Pieczarkami

Dla wszystkich wielbicieli ziemniaków i pieczarek… Ziemniaczane Kotleciki z Pieczarkami. Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz kotlety z pieczarkami w środku i na zewnątrz w jogurtowym sosie. Raj dla każdego kto kocha to połączenie!

Z ziemniaczanymi daniami typu pyzy, kotlety, leniwe, mam taki problem, że wszystko mi się lepi 😀 Nie potrafię często zapanować nad porządkiem w kuchni podczas ich robienia, ale sprzątanie po tym wszystkim jest warte nagrody… Tak bardzo lubię tego typu dania, że dodatkowe pół godziny w kuchni mi ostatecznie nie przeszkadza.

Ziemniaczane Kotleciki z Pieczarkami

Kotleciki podałam z sosem pieczarkowym, który zrobiłam z pozostałego farszu i jogurtu kokosowego oraz z surówką ze świeżych warzyw. Polecam!

Ziemniaczane Kotleciki z Pieczarkami

8 kotletów (1 ma ok. 150 kcal)

czas przygotowania: ok. 40 minut (+20 minut smażenia)

koszt: 1 kotlet to ok. 0,9 zł

Składniki:

800g ugotowanych ziemniaków

1 łyżeczka nasion chia

parę łyżek mleka roślinnego

90g mąki pszennej (+do obtoczenia

sól, pieprz, papryka wędzona, chili do smaku

olej do smażenia

farsz:

2 cebule

2 ząbki czosnku

500g pieczarek

10g kaszy mannej

sól i pieprz do smaku

opcjonalnie do podania: jogurt roślinny, sałatka

Wykonanie:

Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Po zeszkleniu dodajemy czosnek, pieczarki, przyprawy i smażymy aż całkowicie wypruje z nich woda.

Mieszamy z kaszą manną i odstawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki tłuczemy na pure i mieszamy z pozostałymi składnikami na kotleciki.

Z masy formujemy 8 kulek. Każdą z nich rozpłaszczamy, dodajemy łyżeczkę farszu i formujemy kotlet. Obtaczamy w mące i smażymy na oleju po 5 minut z obu stron.

Podajemy z pozostałym farszem (do którego możemy dodać jogurtu roślinnego) i sałatką.

Potato Cutlets with Mushrooms

For all fans of potatoes and mushrooms … Potato Chops with Mushrooms!

8 cutlets (1 cutlet has 150 kcal)

time of preparation: 40 minutes (+20 minutes of frying)

Ingredients:

800g of boiled potatoes

1 teaspoon of chia seeds

a few tablespoons of plantbased milk

90g of wheat flour (+ more for coating)

salt, pepper, smoked pepper, chili to taste

oil for frying

stuffing:

2 onions

2 cloves of garlic

500g of mushrooms

10g of semolina

salt and pepper to taste

optional for serving: plantbased yoghurt, salad

Instructions:

Fry the chopped onions with a bit of oil. After glazing, add the garlic, mushrooms, spices and fry until water evaporates.

Mix with semolina and leave to cool. Mash the potatoes on pure and mix with the remaining ingredients for cutlets. Form 8 balls from the mass.

Flat each of them, add a teaspoon of stuffing and form a chop. Top with flour and fry in oil for 5 minutes on both sides.

Serve with the remaining stuffing (you may add plantbased yoghurt) and a salad.

 

 

 



2 thoughts on “Ziemniaczane Kotleciki z Pieczarkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*