Ziemniaki z chrupiącą skórką i sosem majonezowo-czosnkowym

Dla wszystkich fanów ziemniaków nie może zabraknąć ich wersji z chrupiącą skórką. Takie ziemniaki smakują CUDOWNIE! A podane z wegańskim sosem majonezowo-czosnkowym to już mistrzostwo 🙂

Tylko parę składników (nie licząc przypraw) i możemy zrobić fajną bazę do obiadu. Oczywiście wegańskiego, bo znakomicie sprawdzi się z roślinnymi kotlecikami lub sałatką.

Ziemniaki z chrupiącą skórką i sosem majonezowo-czosnkowym

Takie połączenie może się okazać dobrym pomysłem o każdej porze roku, bo ziemniaki mamy przecież zawsze gdzieś obok, a dorzucając sezonowe dodatki możemy mieć pełnowartościowy, sycący obiad.

Co więcej można zrobić takich ziemniaków więcej i zostawić również na następny dzień. Wystarczy je wtedy pokroić i podsmażyć na patelni.

Ziemniaki z chrupiącą skórką i sosem majonezowo-czosnkowym

2 porcje (1 ma ok. 280 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+ gotowanie i pieczenie)

koszt: ok.  1,50 zł za porcję

Składniki:

ziemniaki:

ok. 0.5 kg ziemniaków

2 łyżki mąki pszennej

sól, papryka wędzona

odrobina oliwy

sos:

50g jogurtu roślinnego

50ml mleka roślinnego

2 łyżki oliwy

1 ząbek czosnku

2 łyżeczki musztardy

sól (najlepiej czarna) i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki myjemy dokładanie (nie obieramy) i nakłuwamy głęboko widelcem. Gotujemy ok. 20 minut od momentu zagotowania wody.

Przekładamy ziemniaki do zimnej wody i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie mieszamy składniki na panierkę (mąkę i przyprawy) oraz blendujemy składniki na sos (wkładamy do lodówki).

Ziemniaki (jeszcze mokre) smarujemy oliwą, a następnie obtaczamy w mące i przenosimy na papier pergaminowy. Pieczemy w 220 stopniach ok. 30 minut.

Podajemy z sosem i ulubionymi dodatkami.

Crispy Crust Potatoes and mayonnaise-garlic sauce

Sll fans of potatoes can’t miss their version with a crispy crust.

2 servings (1 has 280 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+cooking and baking)

Ingredients:

potatoes:

about 0.5 kg of potatoes

2 tablespoons of wheat flour

salt, smoked pepper

a bit of oil

sauce:

50g of plantbased yogurt

50ml of plantbased milk

2 tablespoons of oil

1 clove of garlic

2 teaspoons of mustard

salt (preferably black) and pepper to taste

Instructions:

 

Wash the potatoes (don’t peel) and pierced with a fork. Cook for about 20 minutes. Transfer the potatoes into cold water and leave for 15 minutes.

Meanwhile, mix the ingredients for crust (flour and spices) and blend the ingredients for the sauce (put in the fridge).

Cover the potatoes (still wet) with olive oil, then put in the crust and transfer to parchment paper. Bake at 220 Celsius degrees for about 30 minutes.

Serve with sauce and favorite toppings.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*