Zimno? Krem pomidorowy z warzywnymi pulpetami

Pomimo tego, że jesień w tym roku jest przepiękna i zdecydowanie przypomina momentami lato (na prawdę jest się czym zachwycać!), to i tak mój organizm przestawia się na zimniejsze dni i zdecydowanie sięgam po ciepłe dania i herbatę. Coraz częściej gotuję zupy i gulasze. Wszystko to oczywiście dobrze doprawione i aromatyczne. Dzisiaj doskonały krem pomidorowy z warzywami pulpetami.

Krem pomidorowy z warzywnymi pulpetami

Krem pomidorowy z warzywnymi pulpetami

4 porcja (1 porcja to ok. 420 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut

koszt: ok. 3,50zł za porcję

Składniki:

krem pomidorowy:

olej do smażenia 1 łyżka

pomidory 1330g

imbir 1/4 łyżeczki

chili 1/4 łyżeczki

kurkuma 1 łyżeczka

kminek mielony 1/4 łyżeczki

tofu wędzone lub naturalne 100g

mleko sojowe (lub inne roślinne) 100ml

pulpeciki:

bułka kajzerka 1 sztuka

mleko roślinne 40ml

migdały 80g

rodzynki 25g

gotowane ziemniaki 400g

kukurydza konserwowa 100g

groszek konserwowy 100g

kminek mielony 1/4 łyżeczki

chili 1/2 łyżeczki

sól do smaku

olej do smażenia

Wykonanie:

Pomidory kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Przyprawiamy i dusimy ok. 10 minut. Dodajemy tofu, mleko i blendujemy na gładki krem.

Kajzerkę kroimy w kostkę i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 10 minut, po czym mieszamy z pure z ziemniaków i pozostałymi składnikami na pulpeciki.

Formujemy pulpety (możemy obtoczyć w bułce tartej) i podsmażamy na oleju z obu stron. Pulpeciki podajemy na kremie pomidorowym.

Tomato cream with vegetable meatballs

4 servings (1 serving – 420 kcal)

time of preparation: 30 minut

Ingredients:

tomato cream:

oil 1 tbsp

tomatoes 1330g

ginger 1/4 tsp

chili 1/4 tsp

turmeric 1 tsp

ground cumin 1/4 tsp

tofu 100g

soy milk (or other vegetable milk) 100ml

veggie meatballs:

1 white wheat bun

vegetable milk 40ml

almonds 80g

raisins 25g

cooked potatoes 400g

canned corn 100g

canned peas 100g

ground cumin 1/4 tsp

chili 1/2 tsp

salt to taste

oil for frying

 

Instructions:

Chop the tomatoes and fry with the oil. Season and cook for about 10 minutes. Add tofu, milk and mix until smooth. Chop the bun into cubes and pour the milk.

Let it stand for 10 minutes, then mix with potato puree and other ingredients for the veggie meatballs. Make the veggie meatballs (can coat them with breadcrumbs) and fry on both sides with oil.

Serve the veggie meatballs with tomato cream.