Zimowa sałatka jarzynowa z ryżem

Czy tylko mi zimowe menu kojarzy się z pierogami, krokietami, zupą grzybową i… sałatką jarzynową? Właśnie sałatka chodziła za mną od dawna! I postanowiłam, że zrobię ją w trochę innej odsłonie. Co wyszło? Zupełnie niespodziewanie zmieniłam przepis o 180 stopni dodając ciekawe składniki, a ziemniaki zamieniając ryżem. Jest kolorowo, energetycznie, pysznie i pożywnie.

Ktoś może uważać, że sałatka nie nadaje się na obiad. Jak dla mnie nadaje się idealnie o ile jest treściwa i sycąca. Moja sałatka to nie liść sałaty polany oliwą, ale cała masa składników, po których nie odejdziecie głodni od stołu.

Zimowa sałatka jarzynowa z ryżem

Oczywiście nie znaczy to, że ocieka ona tłuszczem. Wydaje mi się, że dobrze zbilansowałam jej skład i pozwala ona w lekki sposób zaspokoić zarówno nasze kubki smakowe, jak i napełnić żołądek zdrowymi składnikami.

Co tu mamy? Warzywa, ryż, grzyby, kiszone ogórki, a nawet wegański majonez i biała kiełbaska. Są więc białka, tłuszcze, złożone węglowodany i błonnik.

Jej plusem jest też to, że łatwo możemy ją zapakować i zabrać do pracy lub na uczelnię.

Sałatka jarzynowa z ryżem

4 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 40 minut

koszt: ok. 5.10 zł za porcję

Składniki:

200g ryżu

8-9 marchewek

1-2 pietruszki

500g pieczarek

3 kiełbaski wegańskie (lub ok. 300g tofu)

5 ogórków kiszonych

65g kukurydzy

75g groszku

70g wegańskiego majonezu

2 łyżeczki musztardy

sól i pieprz do smaku

 

 

Wykonanie:

W oddzielnych garnkach gotujemy ryż (10 minut), marchew z pietruszką (do miękkości), pieczarki (5 minut), kiełbaski (5 minut).

Ugotowane i ostudzone warzywa, kiełbaskę, ogórki kiszone kroimy w kostkę. Mieszamy wszystko w misce z kukurydzą, groszkiem, majonezem, musztardą.

Doprawiamy i podajemy.

 Vegetable salad with rice

It’s colorful, energetic, delicious and nutritious.

4 servings (1 serving – 500 kcal)

time of preparation: 40 minutes

Ingredients:

200g rice

8-9 carrots

1-2 parsley

500g mushrooms

3 vegan sausages (or about 300g tofu)

5 pickled cucumbers

65g of corn

75g peas

70g vegan mayonnaise

2 teaspoons of mustard

salt and pepper to taste

Instructions:

In separate pots, cook rice (10 minutes), carrot with parsley (until tender), mushrooms (5 minutes), sausages (5 minutes).

Cut boiled and cooled vegetables, sausage, pickled cucumbers into cubes. Mix everything in a bowl with corn, peas, mayonnaise and mustard.

Season and serve.