Zimowe buddha bowl

Zimno na dworze? Na stół wjeżdża moje zimowe buddha bowl!😍👌🌱 Oczywiście po zdjęciu wszystko wylądowało w miseczce i zostało zmieszane😂✌️

Zimowe buddha bowl

Zimowe buddha bowl

3 porcje (1 ma ok. 570 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+gotowanie ryżu)

koszt: ok. 5.20 zł za 1 porcję

Składniki:

150 g ryżu
250 g passaty
175 g ciecierzycy
1 ząbek czosnku
gruby plaster imbiru
1/2 łyżeczki curry
1/3 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1/2 łyżeczki przypraw garam masala
1/2 łyżeczki kurkumy
sól i chili do smaku
2 opakowania jogurtu roślinnego (320 g)
1,5 startego jabłka
10 g oliwy
sok z 1/4 cytryny
sól i pieprz do smaku
225 g ugotowanych ziemniaczków
225 g ogórków kiszonych
150 g ugotowanych i startych buraków
150 g startej marchewki
szczypiorek

Wykonanie:

Ryż zalewamy wodą lub bulionem (450 ml). Po ok. 12 minutach dodajemy passatę, ciecierzycę i przyprawy. Gotujemy ok. 5 minut.
W międzyczasie jabłko mieszamy z oliwą, cytryną, solą i pieprzem.

Ryż podajemy z jabłkami, buraczkami, ziemniakami, marchewką, jogurtem i szczypiorkiem.

Winter buddha bowl

3 servings (1 has 570 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+cooking the rice)

Ingredients:

150 g rice
250 g passata
175 g chickpeas
1 clove of garlic
thick ginger slice
1/2 teaspoon curry
1/3 teaspoon thyme
1/2 teaspoon coriander seeds
1/2 teaspoon garam masala spices
1/2 teaspoon turmeric
salt and chili to taste
2 packages of plantbased yoghurt (320 g)
1.5 grated apples
10 g of oil
1/4 lemon juice
salt and pepper to taste
225 g of boiled potatoes
225 g pickled cucumbers
150 g cooked and grated beets
150 g grated carrots
chive

Intructions:

Pour rice with water or broth (450 ml). After approx. 12 minutes, add passata, chickpeas and spices. Cook for about 5 minutes.
In the meantime, mix the apple with olive oil, lemon, salt and pepper.

Serve rice with apples, beets, potatoes, carrots, yogurt and chives.