Zimowe pankejki

Te zimowe pankejki od razu zawładnęły moim sercem i postanowiłam, że przygotuję je sobie również na noworoczne śniadanie. To idealny sposób na początek wolnego dnia. Tyle smaków, tekstur, przyjemności. Najlepiej smakują w towarzystwie ukochanych osób!

W pankejkach znajdziecie kawałki skórki pomarańczy i gałkę muszkatołową – które wspólnie nadają świątecznego, magicznego smaku. Do tego wiórki kokosowe i migdały, które stanowią chrupiący element oraz rodzynki jako naturalna słodycz.

Zimowe pankejki

Jeżeli szukacie inspiracji na pyszne śniadania to znajdziecie je na moim blogu w zakładce śniadanie!

Mam nadzieję, że wypróbujecie zimowe pankejki, bo warto wyczarować takie magiczne, pyszne śniadanko. Po takim, dzień od razu staje się piękniejszy 🙂

Zimowe pankejki

2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

czas przygotowania: ok. 25 minut

koszt: ok. 1.70 zł za 1 porcję

Składniki:

125g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki cynamonu, gałki muszkatołowej

szczypta imbiru

20g wiórków kokosowych

skórka z 1/2 pomarańczy (pokrojona w kostkę lub starta)

10g pokruszonych migdałów

65g rodzynek

250ml mleka sojowego lub innego

do podania: banany, rodzynki, wiórki kokosowe, syrop klonowy

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy razem. Następnie smażymy na nieprzywierającej patelni (posmarowanej delikatnie olejem) 3 minuty z jednej i 2 z drugiej strony.

Podajemy z pokrojonym bananem, rodzynkami, wiórkami i syropem klonowym.

Winter pancakes

These winter pancakes immediately took over my heart and I decided to prepare them for the New Year’s breakfast. It’s the perfect way to start free day So many flavors, textures, pleasures. They taste best in the company of loved ones!

2 servings (1 serving – 400 kcal)

time of preparation: 25 minutes

Ingredients:

125g of wheat flour

2 tsp of baking powder

1/2 teaspoon of cinnamon, nutmeg

a pinch of ginger

20g of coconut chips

1/2 orange peel (cut into cubes or grated)

10g crushed almonds

65g raisins

250 ml of soy milk or other plant milk

for serving: bananas, raisins, coconut flakes, maple syrup

Instructions:

Mix all ingredients together. Then fry on a non-stick pan (lightly greased with oil) 3 minutes on one side and 2 on the other side.

Serve with sliced bananas, raisins, coconut flakes and maple syrup.

 



11 thoughts on “Zimowe pankejki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*