Złoty krem soczewicowy o smaku kokosowym

Rzadko zdarza mi się, żebym coś zjadła i tak bardzo cieszyła się smakiem, że nie wiedzieć kiedy danie znika z talerza, a ja mam tylko ochotę na więcej. Ale tak na prawdę zdarzyło się kiedy jadłam złoty krem soczewicowy o smaku kokosowym. Jest lekki, a zarazem intensywny, zdrowy i bardzo prosty. To dokładnie takie danie, jakie chodziło za mną od dawna.

Już nie raz łączyłam soczewicę z mleczkiem kokosowym, ale po raz pierwszy połączyłam je w formie kremu, lekkiego i wyrazistego w smaku m.in. dzięki imbirowi. Kurkuma nadaje niesamowitego złotego koloru, ale również lekko korzennego posmaku, a mleczko kokosowe dopełnia całość smakiem i kremową konsystencją. Do przygotowania kremu nie użyłam bulionu, tylko zwykłej wody, w której gotowałam warzywa i soczewicę. Moim zdaniem, dzięki temu są to w pełni smaki, które chciałam wyeksponować.

złoty krem

Krem możecie podać z dowolnymi dodatkami. Może to być chociażby domowe pieczywo (na pewno sprawdzi się świetnie!). Ja wybrałam wiórki kokosowe, które delikatnie podsmażyłam na suchej patelni oraz ryż. Dzięki temu jest co pogryźć 😉

Złoty krem soczewicowy o smaku kokosowym

2 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania to ok. 35 minut (w tym 20 minut gotowania)

kosz to ok. 7 zł

Składniki:

oliw z oliwek do smażenia

cebula 1 sztuka

czosnek 1 ząbek

imbir 2 szczypty

kurkuma 1/2 łyżeczki

pieprz do smaku

marchew 1 duża

soczewica 180 g

woda 500 ml

mleczko kokosowe 190 g

sól i pieprz do smaku

wiórki kokosowe 15 g

natka pietruszki

ryż 80 g

Wykonanie:

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Po ok. 3 minutach przyprawiamy imbirem i dodajemy pokrojoną w plasterki marchew.

Warzywa mieszamy, przyprawiamy kurkumą i pieprzem, po czym przenosimy do garnka. Dodajemy soczewicę, zalewamy wodą i gotujemy 20-25 minut.

W tym czasie gotujemy również oddzielnie ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Następnie do zupy dodajemy mleczko kokosowe i blendujemy na gładki krem.

Krem przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, podsmażonymi na suchej patelni wiórkami i natką pietruszki.

Zapisz



  • Ada

    Z przepisu na przepis coraz bardziej mnie zaskakujesz 🙂

  • Dla mnie zupy z mleczkiem kokosowym są najlepsze:)

  • Myślałyśmy po zdjęciu, że będzie krem z dyni taki piękny, jasny kolor 😀 Robiłyśmy kiedyś krem z soczewicy z mleczkiem koko i kalafiorem 🙂 Też mega połączenie 😀

  • Ciekawe połączenie smaków 🙂

  • Barbara Lewiak

    Czegoś tu nie rozumiem.Jeśli mam zblendować ryż ,to jak możemy podać zupę z ryżem.A co się dzieje z soczewicą ?Też jest zblendowana w kremie ?.W przepisie nie ma słowa co się z nią robi po ugotowaniu.Proszę to wyjaśnić!

    • Nigdzie nie pisałam o zblendowaniu ryżu 😉 Ryż gotujemy oddzielnie. O soczewicy napisałam: „Dodajemy soczewicę (do warzyw, które już przenieśliśmy do garnka), zalewamy wodą i gotujemy 20-25 minut”. Po tym czasie dodajemy do zupy (czyli warzyw i soczewicy) mleczko kokosowe i blendujemy. Podajemy następnie z ryżem (który tak jak napisałam gotujemy oddzielnie) 😉 Mam nadzieję, że rozwiałam wątpliwości, a jeśli nie to proszę pisać 🙂