Zrób lody w domu! – Wegańskie, czekoladowe, z orzechami

Zdrowe, czekoladowe, kremowe lody (paleo, wegańskie, bez glutenu) tylko z 4 składników i bez nabiału! Nie potrzebujecie maszynki ani wiele czasu aby przygotować te super kremowe, zdrowe, przepyszne lody bez cukru!

Większość wegańskich lodów z którymi się spotkałam jest albo na bazie bananów (lub innych owoców) lub wymaga sporo czasu do przygotowania i maszyny do lodów. To moje pierwsze podejście do lodów wegańskich, a drugie w ogóle do lodów (pierwsze jakie zrobiłam to te ryżowe lody).

Wegańskie, czekoladowe, z orzechami

Dzisiejsze udało mi się przygotować bez bananów, bez owoców, a pomimo wszystko są niesamowicie kremowe! Trochę się bałam, że wyjdzie mi niezjadliwy kawałek lodu o smaku czekoladowym, ale przypomniałam sobie, że przecież często mrożę mleczko kokosowe i nadal jest ono kremowe.

Ostatnio dużo u mnie wegańskich słodkości i powiem Wam, że już od jakiś 2 tygodni jem zupełnie wegańsko i jak na razie nie miałam żadnej ochoty na ser, więc wszystko idzie w dobrym kierunku. Nie spodziewałam się, że uda mi się tyle smakołyków przygotować zupełnie bez składników odzwierzęcych. Zachwyciłam się ostatnio zdrowymi, pankejkami cukiniowymi, letnią konfiturą pod wegańskimi herbatnikami i batonikami, które również stały się ulubieńcami mojego męża. A jak zobaczyłam u Agnieszki domowe lody czekoladowo-miętowe, wiedziałam że nadszedł ten moment kiedy muszę zrobić i swoje! Więc jeśli myślicie, że potrzebujecie maszynki do tego, aby przygotować świetny, lodowy deser to jesteście w błędzie. I jak też byłam w błędzie. Mówię Wam, nie ma to jak cieszyć się smakiem domowych lodów!

Wegańskie lody – czekoladowe, z orzechami

6 porcji (1 porcja to ok. 300 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+min. 2 godziny w zamrażarce)

koszt: 1 porcja to ok. 2,70 zł

Składniki:

mleczko kokosowe (z puszki) 540 g

kakao 30 g

miód lub syrop klonowy 60 g

orzechy nerkowca 90 g

Wykonanie:

Mleczko miksujemy z kakao i miodem lub syropem. Kiedy konsystencja będzie gładka dodajemy orzechy. Mieszamy ponownie i wykładamy do pojemniczka lub mniejszych pojemniczków (ja użyłam plastikowych kubeczków).

Wkładamy pojemniczki do zamrażarki i mieszamy je co 20 minut przez pierwszą godzinę. Po tym czasie zostawiamy je w zamrażarce na tyle czasu ile potrzebujemy.

Wyjmujemy na 15 minut przed podaniem.

Vegan ice cream – chocolate with nuts

Healthy, chocolate, creamy ice cream (paleo, vegan, gluten free) from only 4 ingredients and no dairy! You don’t need machine and plenty of time to make this super creamy, fit, very delicious ice cream with no sugar!

6 servings (1 serving – 300 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+min. 2 h in the freezer)

Ingredients:

coconut milk from can 540 g

cocoa powder 30 g

honey or maple syrup 60 g

cashews 90 g

Instructions:

Mix coconut milk with cocoa and honey or maple syrup. When the texture will be smooth add cashews. Stir gently and transfer to the container or small, plastic cups.

Put it in the freezer and stir every 20 minutes for the first hour. Than leave it for minimum 1 hour. Take it out 15 minutes before serving.

 

 

 



  • Chyba sobie takie sprawię, muszą być na prawdę pyszne <3

    • Bardzo polecam 🙂 Zauważyłam, że niestety wszystkie domowe lody mają tendencję do silnego zmrożenia (szczególnie jak się je przechowuje dłużej). Ja robię tak, że rano przekładam sobie porcję z zamrażarki do lodówki i po południu są idealne na zimny deser <3

      • O! Świetny patent, zawsze narzekam na to, że domowe lody są silnie zmrożone, następnym razem spróbuję Twojego sposobu. Dzięki! 🙂

  • Bardzo lubię domowe lody 🙂 Te na pewno są mega pyszne 🙂

  • Chętnie zrobię. Akurat w tym roku coś mnie wzięło na domowe lody. Ostatnio robiłam sorbet dla odmiany.

  • przyznam Ci się, że mięsa coraz mnie u nas i generalnie wszystko zmierza także ku weganizmowi
    wystarczy popatrzeć na warunki, w jakich hodowane są zwierzęta i odechciewa się….
    lody są genialne, muszę je zrobić 🙂

    • Cieszę się 🙂

      Ja nie jem mięsa i staram się nie jeść wszystkich produktów odzwierzęcych z powodów etycznych. Ale nie ukrywam, że kiedyś unikałam go z powodów dietetycznych i dlatego, że uważałam je za niezdrowe. Nadal tak uważam, ale na pierwszym miejscu jest dla mnie teraz dobro zwierząt 🙂
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

      • Gosiu, zmienia się nasza świadomość i mentalność. Wierzę, ze pewnego dnia wszyscy staniemy się roślinożerni.
        Ściska Ciepło :*

  • Robię podobne, bo lubię kokosowe mleko

  • Bardzo fajny i prosty przepis 🙂 Lody z Twojego przepisu muszą być pyszne 🙂 Dodatek masła orzechowego myślę, że też byłby super 🙂

  • Takie lody zjadłabym na raz:D

  • Są boskie! 🙂

  • Naszej siostrze ostatnio wychodzi uczulenie po bananach także podeślemy jej ten przepis 🙂

  • Fabryka Pomysłów

    uwielbiam domowe lody i często robię te na bazie banana, bo są najprostsze i najszybsze 🙂