Zupa Batatowa z Soczewicą

Chłodniej na dworze, więc wjeżdża Zupa Batatowa z Soczewicą.

Zupa Batatowa z Soczewicą

Zupa Batatowa z Soczewicą

3 porcje (1 ma ok. 505 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+ 20 minut gotowania)

koszt: ok. 1,80 zł za porcję

Składniki:

125g marchwi
150 g batata
1 łyżka oliwy
50 g soczewicy
375 ml bulionu warzywnego
125 g mleczka kokosowego
szczypta chili
1 łyżeczka przypraw garam masala
1/3 łyżeczki kurkumy
sól do smaku
2 łyżki płatków drożdżowych i 20 g pestek dyni do podania
ok. 120 g domowych chlebków naan (przepis znajdziecie u mnie na blogu)

Wykonanie:

Marchew i batata kroimy w kostkę i mieszamy z oliwą w garnku. Podgrzewamy chwilę, a następnie zalewamy bulione, dodajemy soczewicę i gotujemy ok. 15 minut.

Po tym czasie przyprawiamy zupę i dodajemy mleczko kokosowe. Podajemy z płatkami drożdżowymi, pestkami dyni i domowymi chlebkami naan.

Sweet potato soup with lentil

3 servings (1 has 505 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+ 20 minutes of cooking)

Ingredients:

125g of carrots
150 g of sweet potato
1 tablespoon of oil
50 g of lentils
375 ml plantbased broth
125 g of coconut milk
pinch of chili
1 teaspoon of garam masala
1/3 teaspoon of turmeric
salt to taste
2 tablespoons of nutritional yeast flakes and 20 g of pumpkin seeds for serving
about 120 grams of homemade naan bread (you can find the recipe on my blog)

Instructions:

Cut the carrot and sweet potato into cubes and mix with olive oil in a pot. Heat for a while, then pour broth, add lentils and cook for about 15 minutes.

After this time, season the soup and add coconut milk. Serve with yeast flakes, pumpkin seeds and homemade naan bread.