Zupa cebulowa

Szybka, prosta, aromatyczna zupa cebulowa👌

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

3 porcje (1 ma ok. 285 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+30 minut gotowania)

koszt: ok. 3.70 zł za 1 porcję

Składniki:

750 ml bulionu warzywnego
3.5 cebuli białej posiekanej w piórka
95 ml białego wina (opcjonalnie)
40 g kalafiora
35 g oliwy
2 łyżki ryżu
garść suszonych grzybów namoczonych we wrzątku
pęczek natki pietruszki i szczypiorku drobno posiekane
1 ząbek czosnku drobno posiekany
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 suszony liść laurowy
sól i pieprz do smaku
sok z 1/4 cytryny
ulubionego pieczywo (ok. 150 g)
3 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)

Wykonanie:

Na oliwie podsmażamy/dusimy cebulę z tymiankiem – ok. 20 minut, aż się skramelizuje i powstanie gęsty „dżem”. Dodajemy wino i redukujemy. Po odparowaniu wina dodajemy wszystkie pozostałe składniki na zupę i gotujemy ok. 10 minut.

Podajemy z podpieczonym pieczywem i płatkami drożdżowymi.

Onion soup

3 servings (1 has 285 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+30 minutes of cooking)

Ingredients:

750 ml vegetable stock
3.5 white onion chopped into feathers
95 ml white wine (optional)
40 g cauliflower
35 g of oil
2 tbsp rice
a handful of dried mushrooms soaked in boiling water
a bunch of parsley and chives, finely chopped
1 garlic clove, finely chopped
1 teaspoon dried thyme
1 dried bay leaf
salt and pepper to taste
1/4 lemon juice
favorite bread (approx. 150 g)
3 tablespoons of nutritional yeast flakes (optional)

Instructions:

Fry/stew the onion with thyme and olive oil – about 20 minutes, until it caramelises and a thick „jam” is formed. Add wine and reduce. Add all the remaining ingredients for the soup and cook for about 10 minutes.

Serve with baked bread and nutritional yeast flakes.