Zupa ciecierzycowa w włoskim stylu

Zupa ciecierzycowa o mocnym, śródziemnomorskim aromacie, czyli w wydaniu iście włoskim stylu.
Rozgrzewająca, sycąca, lekko ostra i szybka w przygotowaniu!

Zupa ciecierzycowa w włoskim stylu

Zupa ciecierzycowa w włoskim stylu

2 porcje (1 ma ok. 380 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+25 minut gotowania)

koszt: ok. 4 zł za 1 porcję

Składniki:

315 g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
225 g ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
1.5 szklanki bulionu warzywnego albo wody
pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżka oliwy
sól i chili do smaku

Wykonanie:

Na oliwie podsmażamy cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy posiekany czosnek, ciecierzycę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażamy chwilę, po czym zalewamy bulionem i gotujemy ok. 20 minut.

Na koniec przyprawiamy i podajemy z natką. Zupę można też zblendować na krem.

Chickpeas soup in Italian style

2 servings (1 has 380 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+25 minutes of cooking)

Ingredients:

315 g of chickpeas cooked or canned
225 g of potatoes
1 onion
2 cloves of garlic
1.5 cups of plantbased broth or water
bunch of parsley
1 teaspoon of oregano
1 teaspoon of basil
1 tablespoon of oil
salt and chili to taste

Instructions:

Fry the onion with olive oil for 2 minutes. Then add chopped garlic, chickpeas and diced potatoes. Fry for a while, then pour broth and cook for about 20 minutes.

Season and serve with parsley. You can also blend the soup.

 



>
Facebook