Zupa „gołąbkowa” – czyli kapuśniak na bogato

Zupa, która smakuje jak gołąbki, czyli kapuśniak na bogato. Bez zwijania i dużej ilości pracy możemy cieszyć się smakiem gołąbków w postaci zupy już w niecałą godzinę! Świetny sposób na obiad na parę dni lub by nakarmić całą gromadkę!

Na dworze w końcu jest zima! Lubię kiedy jest ciepło albo jest prawdziwa zima z dużą ilością śniegu i pięknym białym krajobrazem za oknem ma w sobie coś magicznego. W oczekiwaniu na wiosnę wykorzystuję chwilową przerwę w bieganiu na wieczorne treningi w domu.

Zupa "gołąbkowa" - czyli kapuśniak na bogato

Póki jeszcze temperatury nas nie rozpieszczają to nie ma przyjemniejszego posiłku niż talerz rozgrzewającej zupy. Ponieważ jeszcze nie jestem mistrzem w przygotowywaniu gołąbków (a wręcz powiedziałabym, że idzie mi to bardzo koślawo) to zupa, która smakuje jak gołąbki (oczywiście wegańskie) to dla mnie wybawienie!

Ostatnio robiłam buraczkową, którą podałam z kleksem z jogurtu roślinnego, a tutaj postanowiłam na pójście o krok dalej i zrobienie sosu a la tzatziki, który moim zdaniem świetnie pasuje do gołąbków. Bardzo Wam polecam taki sposób podania, ale oczywiście można go w tym przepisie pominąć.

Zupa „gołąbkowa” – czyli kapuśniak na bogato

4 porcje (1 porcja to ok. 330 kcal)

czas przygotowania: ok. 50 minut

koszt: ok. 4 zł za 1 porcję

Składniki:

1 łyżka oleju rzepakowego

1 cebula biała

330g fasoli czerwonej (ugotowanej lub z puszki)

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki przyprawy do gulaszu (lub innej mieszanki ziół i aromatycznych przypraw)

1 łyżeczka wędzonej papryki

450g przecieru pomidorowego

sól i pieprz do smaku

1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu

1 litr bulionu warzywnego lub wody

1 średnia główka kapusty pekińskiej (posiekana w kostkę)

75g białego ryżu

sok z 1/4 cytryny

natka pietruszki do podania

pieczywo (opcjonalnie do podania)

sos tzatziki:

1 mały ogórek (starty)

1 opakowanie jogurtu roślinnego (160g)

sok z 1/4 cytryny

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

pęczek koperku

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Do garnka dodajemy olej i cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy fasolę, czosnek, przyprawy i smażymy jeszcze 6-7 minut.

Dodajemy następnie pozostałe składniki na zupę (prócz natki i soku z cytryny) i gotujemy ok. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos.

Ugotowaną zupę doprawiamy natką i sokiem z cytryny. Podajemy z sosem tzatziki i pieczywem.

„Gołąbkowa” soup – cabbage soup

Soup which tastes like cabbage rolls. Without a lot of work, we can enjoy the taste of stuffed cabbage in the form of soup in less than an hour! A great way to have dinner for a few days or to feed whole family!

4 servings (1 serving – 330 kcal)

time of preparation: ok. 50 minutes

Ingredients:

1 tablespoon of rapeseed oil

1 white onion

330g red kidney beans (boiled or canned)

1 clove of garlic

1/2 teaspoon of spices (mix of herbs and aromatic spices)

1 teaspoon of smoked pepper

450g tomato puree

salt and pepper to taste

1 teaspoon of maple syrup or honey

1 liter vegetable broth or water

1 medium head of Chinese cabbage (chopped into cubes)

75g white rice

juice from 1/4 of lemon

parsley for serving

bread (optional for serving)

Tzatziki sauce:

1 small cucumber (grated

1 pack of vegetable yoghurt (160g)

juice from 1/4 of lemon

2 cloves of garlic squeezed through the press

bunch of dill

salt and pepper to taste

 

Instructions:

Add oil and onions cut into cubes to the pot. Fry until glazed, then add beans, garlic, spices and fry for 6-7 minutes. Then add the remaining ingredients for the soup (except the lemon juice and parley) and cook for about 30 minutes.

In the meantime, prepare the sauce. Add parsley and lemon juice to the soup.  Serve with tzatziki sauce and bread.