Zupa jarzynowa z fasolką

Póki można na targu znaleźć świeżą fasolkę to koniecznie trzeba zrobić zupkę fasolkową!

Zupa jarzynowa z fasolką

Zupa jarzynowa z fasolką

3 porcje (1 ma ok. 235 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+25 minut gotowania)

koszt: ok. 3,60 zł za porcję

Składniki:

1 litr warzywnego bulionu lub wody
300 g fasolki szparagowej
3 ziemniaki
2 marchewki
150 g jogurtu roślinnego
cebulka ze szczypiorkiem
1 ząbek czosnku
pęczek koperku
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Na oleju podsmażamy posiekaną cebulkę do zeszklenia. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchew, ziemniaki i czosnek. Podsmażamy jeszcze minutę a następnie przenosimy do garnka i zalewamy bulionem.

Gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy fasolkę i gotujemy jeszcze 10 minut. Na koniec doprawiamy zupę i dodajemy szczypiorek oraz koperek.

Vegetable soup with beans

3 servings (1 has 235 kcal)

time of preaparation: 10 minutes (+25 minutes of cooking)

Ingredients:

1 liter of vegetable broth or water
300 g string beans
3 potatoes
2 carrots
150 g plantbased yogurt
onion with chives
1 clove of garlic
bunch of dill
2 tbsp oil
1/2 teaspoon turmeric (optional)
salt and pepper to taste

Instructions:

Fry the chopped onion with oil. Add the diced carrots, potatoes and garlic. Fry for another minute and then transfer to a pot and pour the broth.

Cook for about 10 minutes. Then add the beans and cook for another 10 minutes. Finally, season the soup and serve with chives and dill.

 



>
Facebook