Zupa miso z panierowanym tofu

Jeżeli jesteście fanami japońskiej kuchni🎎 to nie możecie sobie odpuścić przygotowania tej prostej zupy miso z panierowanym tofu🍜! Jest szybka w przygotowaniu i nie wymaga wyszukanych składników✌️😁

Zupa miso z panierowanym tofu

Zupa miso z panierowanym tofu

3 porcje (1 ma ok. 150 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut (+ 30 minut gotowania)

koszt: ok. 1.80 zł za porcję

Składniki:

500 g bulionu warzywnego
200 g marchewki (może być z przygotowania bulionu)
100 g boczniaków (lub innych grzybów)
15 g pasty miso
15 g sezamu
90 g tofu naturalnego lub wędzonego
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
sól i pieprz do smaku
15 g mąki

Wykonanie:

Odsączone i odciśnięte z wody tofu kroimy w kostkę i mieszamy z przyprawami oraz oliwą. Odstawiamy na godzinę. Do bulionu dodajemy pokrojoną w grube plastry marchew oraz grzyby i gotujemy ok. 25 minut (bulion powinien być wyrazisty w smaku, jeśli taki nie jest należy go odpowiednio doprawić).

Następnie dodajemy pastę miso i jeszcze 5 minut gotujemy. W międzyczasie do tofu dodajemy mąkę oraz parę łyżek wody, tak by tofu było obtoczone w cieście przypominającym konsystencją ciasto naleśnikowe.

Wykładamy je na papier i pieczemy w 180 stopniach (grzanie góra/dół) ok. 10-15 minut. Zupę podajemy z sezamem i tofu. Można również dodać makaron ryżowy lub noodle, aby była bardziej pożywna.

Miso soup with tofu

3 servings (1 has 150 kcal)

time of preaparation: 30 minutes (+ 30 minutes of cooking)

Ingredients:

500 g vegetable stock
200 g carrots (can be from broth preparation)
100 g oyster mushrooms (or other mushrooms)
15 g miso paste
15 g sesame
90 g of natural or smoked tofu
1 tablespoon of oil
1/2 teaspoon granulated garlic
1/2 teaspoon sweet pepper
salt and pepper to taste
15 g flour

Instructions:

Cut drained tofu into cubes and mixed with spices and oil. Let it stand for an hour. Add carrots and mushrooms (chopped into thick slices) to the broth and cook for about 25 minutes (the broth should have intensive flavor, if it is not, it should be seasoned).

Then add the miso paste and cook for 5 more minutes. In the meantime, add the flour and a few tablespoons of water to the tofu, so that the tofu will be dipped in a batter-like dough.

Put it on a paper and bake at 180 Celsius degrees (top/bottom heating) for about 10-15 minutes. Serve the soup with sesame and tofu. You can also add rice noodles or other kind of pasta to make it more satisfying.