Zupa na chłodne dni – Krem pietruszkowo-gruszkowy

Gęsta, pikantna, aromatyczna. W sam raz na rozgrzewkę! W chłodne dni nie ma to jak talerz gorącej zupy. Kiedy pogoda za oknem nie zachęca do spacerowania, pora zagotować garnek ulubionej zupy.

Krem pietruszkowo-gruszkowy

Z takim rozgrzewającym talerzem zupy świat od razu wydaje się lepszy! Ja polecam krem pietruszkowo-gruszkowy.

Krem pietruszkowo-gruszkowy

2 porcje (1 porcja to ok. 150 kcal)

czas przygotowania: ok. 40 minut

koszt: 1,40zł za porcję

Składniki:

pietruszka 300g

gruszka 1 sztuka

cynamon 1/3 łyżeczki

oliwa z oliwek do smażenia 1 łyżka

woda lub bulion warzywny 450ml

mleko sojowe 125ml

sól, pieprz, lubczyk, zioła prowansalskie, bazylia, chili do smaku

sok z 1/4 cytryny

Wykonanie:

Pietruszkę kroimy w kostkę lub plastry i podsmażamy na oliwie ok. 5 minut (można doprawić solą). Dodajemy pokrojoną gruszkę, cynamon i smażymy kolejne 5 minut.

Warzywa przenosimy do wody/bulionu, przyprawiamy i gotujemy ok. 20 minut. Blendujemy na gładki krem i dodajemy mleko oraz sok z cytryny.

Podajemy z pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami.

Parsley creamy soup with pear

2 servings (1 serving – 150 kcal)

time of preparation: 40 minutes

Ingredients:

parsley 300g

1 medium pear

cynamon 1/3 teaspoon

olive oil 1 tablespoon

water or vegetable broth 450ml

soy milk 125ml

salt, pepper, lovage, dried herbs, basil, chili to taste

juice form 1/4 lemon

Instructions:

Chop parsley into cubes or slices and fry with olive oil for about 5 minutes (season with salt). Add the sliced pear, cinnamon and fry for another 5 minutes.

Transfer vegetables to water/broth, season and cook for about 20 minutes. Blend the soup, add milk and lemon juice.

Serve with bread or baked potatoes.