Zupa Pomidorowa z Kaszą Jaglaną

Spośród wszystkich zup, a szczególnie tych kremowym, pomidorowa moich zdaniem jest najwspanialsza! Robiłam ją już na wiele sposobów i w każdym zestawieniu, z każdymi dodatkami jest po prostu cudowna! To dla mnie również sposób na pyszne i proste danie! Uważam, że zupą można się najeść! I jeżeli przygotujecie ją wg tego przepisu to nie znajdziecie już miejsca na drugie danie 😀

zupa pomidorowa

ZUPA POMIDOROWA Z KASZĄ JAGLANĄ

ilość: 2 porcje

Składniki:

pomidory krojone 1 puszka

przecier pomidorowy około 100ml

woda 400ml

papryka słodka 1 łyżeczka

cebula 1 sztuka

oregano 1 łyżeczka

sól do smaku

mleko zagęszczone 95g

ser cheddar 35g

kasza jaglana 150g

Wykonanie:

Nastawiamy kaszę jaglaną i gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. W oddzielnym garnku zagotowujemy pomidory, przecier, wodę, cebulę i przyprawy.

Gotujemy zupę 15 minut, po czym blendujemy na gładką masę i zabielamy mlekiem. Podajemy z serem i kaszą.

Zapisz



  • marzena

    Wspaniała zupka, bardzo lubię kaszę jaglaną 🙂

  • Idealne połączenie!

  • Uwielbiam takie bogate i treściwe zupy, a kasza jaglana do pomidorówki pasuje świetnie 😉

    • Treściwe zupy to u mnie podstawa, nie lubię takich rozwodnionym i mdłych, porządne dodatki być muszą 😀

  • Ada

    Nigdy nie mogę najeść się zupami bez treściwych dodatków. Dlatego dodatek kaszy czy też ryżu jest u mnie niezbędny. Ostatnio dodałam do barszczu mamy właśnie kaszę jaglaną. Mina mamy mówiła sama za siebie, nawet nie mogłam wyjaśnić, że inaczej się nie najem. Pomidorowa również jest moją faworytką. Zainspirowałaś mnie dodatkiem sera 🙂

    • Dodatek sera zdecydowanie jest tutaj kluczowy, dodaje wspaniałego smaku! Uwielbiam ser w zupach, szczególnie tych włoskiego typu 🙂

  • Fabryka Pomysłów

    dawno nie jadłam zupy pomidorowej, a to moja ulubiona 🙂