Zupa ze Wszystkiego

Zimą zupy sprawdzają się najlepiej! Mój pomysł na zupę powstał z potrzeby… wyczyszczenia lodówki 😀 Dlatego jest to zupa ze WSZYSTKIEGO! I jeszcze raz udowadnia ona, że niewiele potrzeba, by uzyskać świetne smaki. Myślę, że to połączenie meksykańskich, polskich i azjatyckich smaków. Aromatyczna, rozgrzewając i bardzo sycąca.

Zupa ze Wszystkiego

Zupa ze Wszystkiego

2 porcje (1 ma ok. 380 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+20 minut gotowania)

koszt: ok. 3 zł za porcję

Składniki:

1 cebula

2 ząbki czosnku

1/2 papryki czerwonej

chili wg uznania

1 łyżeczka nasion chia

100g fasoli czerwonej (ugotowanej lub z puszki)

70 g kukurydzy z puszki

1 łyżeczka masła orzechowego

100 g ryżu

garść suszonych grzybów

2 łyżki sosu sojowego

250 ml bulionu warzywnego lub wody

kartonik przecieru pomidorowego

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka wędzonej papryki

sól i pieprz do smaku

szczypiorek do podania

pieczywo do podania

Wykonanie:

Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy czosnek, paprykę, fasolę, kukurydzę i podsmażamy jeszcze 3 minuty.

Następnie przenosimy wszystko do garnka, dodajemy pozostałe składniki i gotujemy ok. 20 minut. Podajemy ze szczypiorkiem i pieczywem.