Zupka bolońska

W marcu jak w garncu mówią i to prawda, raz ciepło, raz zimno. W te chłodniejsze dnia nie ma nic lepszego niż rozgrzanie pikantną i aromatyczną zupą! Ta 30-minutowa zupka zajmuje chwilę w przygotowaniu, a doskonale ogrzewa od środka. Poza tym wszystkie składniki tanio znajdziecie w najbliższym sklepie.

Zupka bolońska

Zupka bolońska

2 porcje (1 ma ok. 550 kcal)

czas przygotowania: ok. 25 minut (+ ok. 35 minut gotowania)

koszt: ok. 5 zł za 1 porcję

Składniki:

1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka
2 szklanki przecieru pomidorowego
2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka papryki wędzonej
chili wg uznania
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka mąki pszennej
50 g jogurtu roślinnego
1 kostka wędzonego tofu
2 łyżki płatków drożdżowych
200 g ulubionego makaronu

Wykonanie:

Na odrobinie oleju podsmażamy cebulę do zeszklenia. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchew, czosnek i chwilę podsmażamy. Przenosimy do garnka, dodajemy przecier, bulion, przyprawy i gotujemy ok. 20 minut.

W niewielkiej ilości zupy rozrabiamy jogurt i mąkę. Ponownie dodajemy i mieszamy. Podajemy z tofu, płatkami drożdżowymi i ulubionym makaronem.

Bolognese soup

This 30-minute soup takes a while to prepare and perfectly warms from the inside.

2 servings (1 has 550 kcal)

time of preparation: 25 minutes (+ 35 minutes of cooking)

Ingredients:

1 onion
1 clove of garlic
1 carrot
2 glasses of tomato puree
2 cups of vegetable broth or water
salt and pepper to taste
1 teaspoon of smoked pepper
chili to taste
1 teaspoon of basil
1 teaspoon of marjoram
1 teaspoon of wheat flour
50 g vegetable yoghurt
1 cube of smoked tofu
2 tablespoons of yeast flakes
200 g of your favorite pasta

Instructions:

Fry the onions with a little oil. Add the diced carrots and garlic and fry for a while. Transfer to a pot, add tomatoes, broth, spices and cook for about 20 minutes.

In a small amount of soup, dissolve the yogurt and flour. Add to the soup and mix. Serve with tofu, yeast flakes and your favorite pasta.

 



>
Facebook