Zupka Groszkowa

Zupka, która jest pełna zdrowych składników, witamin i potrzebnych pierwiastków. Na pewno warto ją wkomponować w jadłospis od czasu do czasu. Ja zaserwowałam ją sobie na zdrową kolację.

zupka groszkowa

Nie stosuję diet. Po prostu staram się zdrowo odżywiać, jeść dużo warzyw i owoców. Czasem, kiedy na prawdę nie ma czasu na gotowanie w cale nie jest to proste… Ale się staram. Dawno nie jadłam groszku ani fasolki, więc postanowiłam je jakoś przeszmuglować i tak powstała ta zupa krem. Dodatek cynamonu i imbiru nadaje jej niepowtarzalny smak 🙂

zupka groszkowa

Poza tym zielony ostatnio dobrze wpływa na moje samopoczucie, bo chociaż oczami duszy widzę już wtedy wiosnę 😀

ZUPA GROSZKOWA

ilość: 2 porcje

Składniki:

groszek zielony z puszki 200g

fasolka szparagowa 200g

cebula 1 sztuka

szczypiorek

szpinak 1 garść

imbir, cynamon

sok z cytryny

woda 450ml

mleko zagęszczone 50ml

Wykonanie:

Do wody wrzucamy groszek, fasolkę, cebulę, szczypiorek i szpinak. Gotujemy około 30-40 minut. Następnie zdejmujemy z gazu, przyprawiamy i dodajemy sok z cytryny i mleko.

Blendujemy zupkę na gładką masę.



  • To jeden z ciekawszych przepisów na zupę z groszku jaki znalazłam, szczególnie kusi to połączenie z imbirem. Jutro będzie gotowana:)!

    • Już dawno nie jadłam groszku i kiedy ją gotowałam to miałam straszne obawy, że może mi ostatecznie nie smakować. Ale już po pierwszej łyżce wiedziałam, że zrobiłam jej zdecydowanie za mało! 😀

  • Muszę koniecznie spróbować:)

  • W takiej formie nawet mój Omenek zjadłby coś zielonego, czego tak bardzo ostatnio nie lubi 😉

  • Taka zupke gruszkowa to ja uwielbiam! Pysznie pozdrawiam, Daria xxx

  • Uwielbiam zupy-kremy, a ta od kilku miesięcy u nas króluje! Polecam z kluseczkami miętowymi, pychota!

    • Z kluseczkami miętowymi?! Obłędna musi być! 🙂